Mexico City reser sig på två hjul

Cyklar i Mexico CityFör några år sedan var trafikläget i Mexico City närmast kaotiskt, skriver DN Världen. Men allt fler väljer nu cykeln framför bilen. Staden storsatsar på cykelbanor och hyrcyklar. Enligt DN har det lett till ständigt minskande utsläpp och minskande trängsel.

Trots att utgångsläget var sämsta möjliga.

Bilden som DN Världen målar upp är en helt annan än den som målades upp i Los Angeles Times för exakt ett år sedan. Det var i samband med att staden hade bestämt sig för att göra något åt den dålig luften och åt trängseln, bland annat genom att satsa på  hyrcykelprogrammet Ecobici och genom att anlägga en mängd cykelbanor och -fält. Få trodde att det skulle gå att nå resultat. Det finns – eller fanns – ingen cykelkultur och bilen sågs snarast som en mänsklig rättighet.

I DN Världens artikel beskrivs hur allt fler nu syns på ”kromade designhojar” och hur intressegrupper höjer röster för att främja cykling.

– Om Mexico City ska ha någon framtid måste vi öppna dörrarna för cyklar, sa motsvarigheten till miljöborgarrådet i LA Times-artikeln.

Echo that, wherever you are!

Lämna ett svar