Svensk cykling ger råd till vårrusiga cyklister

Svensk cyklingBranschorganisationen Svensk cykling ser att det är  vår, och passar på att leverera några cykelhälsotips för dig som inte är så intresserad av de mekaniska och hårdvarumässiga aspekterna av cykling. Cycleville STHLM återpublicerar pressmeddelandet med hälsoråden nedan.

När vi ändå är inne på Svensk cykling – läs ordförande Klas Elms inlägg från igår på deras blogg Cykelsmart. Namnet på bloggen beskriver inlägget väl.

Pressmeddelande från Svensk Cykling:

Att ta hand om sin cykel är tämligen enkelt, jämfört med dagens bilar som kräver åtskillig service. Man kan göra i princip allting själv och det kostar ingen större slant.

– Kokar man ner alla tips och råd räcker det oftast med att man rengör och smörjer kedjan samt ser över bromsarna. Sen är det bara att pumpa däcken och kanske tvätta av cykeln. Mer behövs egentligen inte, säger Klas Elm, ordförande på Svensk Cykling.

Men varför är det då viktigt att ha ta hand om sin cykel?

– Onödigt slarv med cykelskötseln innebär att cykeln riskerar att bli trafikfarlig men kanske framför allt att den åldras i förtid. En smutsig kedja sliter till exempel ner kuggarna. En välskött kvalitetscykel håller i många år, och det är ju faktiskt varken svårt eller tidskrävande att förbereda sin cykel inför säsongen, säger Klas Elm.

CYKELTVÄTTRÅD!
Glöm inte bort att tvätta cykeln. Smuts sliter nämligen på cykeln. Använd ljummet vatten, men inte högtryckstvätt. Vanlig slang är bäst. Undvik fräna avfettningsmedel, det kan leta sig in och ta bort smörjet. Rengör de olika delarna noggrant, men se till så att inte vatten tränger in i cykelns lager. Avsluta med att torka av med trasa.

CHECKLISTA INFÖR CYKELPREMIÄREN!

  • Tvätta cykeln – använd ljummet vatten och en borste
  • Rengör kedjan och torka av med en trasa
  • Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena
  • Pumpa upp däcken
  • Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler
  • Kolla så att bromsarna fungerar som de ska
  • Kolla så att styret inte sitter löst
  • Om hjulen slår i sid- och höjdled – lämna in cykeln hos cykelhandlaren för riktning
  • Olja in kedjan och kolla så att den är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner)

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *