Företagsledningen cyklar sig tajtare

Lars Björk, Qliktech
Qliktechs koncernchef Lars Björk.

It-företaget Qliktechs ledning kör regelbundet cykellopp, dels för att det svetsar samman gruppen och dels för att samla in pengar till behövande. Det började med ett vad och en Vätternrunda.

Det här en story som handlar om allt annat än vardagscykling. Eller kanske inte. Nå, hur som helst är det ytterligare ett exempel på hur cykling kan göra nytta (varför man nu alltid ska prata om nytta i det här samhället, hörde jag någon nämna Jante? Arbetslinjen?)

Anyways, cykelnytta behöver inte bara handla om att bidra till trevligare städer, en renare miljö och sänkt energiförbrukning, kortare restid till jobbet och ökad folkhälsa. Det kan också handla om att föra människor samman, få dem att arbeta bättre ihop och öka deras motivation på jobbet.

Ledningen för Qliktech, ett framgångsrikt it-företag, är ett fantastiskt exempel på det. De ser också till att samla ihop pengar till välgörande ändamål med hjälp av cyklingen.

Jag kommer att intervjua Sverige-vd:n lite längre fram om hans förhållande till cykeln, men här är företagets egen story så länge.

Det började egentligen som utmaning mellan några svenskar och britter som redan från början hade ett cykelintresse. Efter en diskussion beslöt man att cykla Vättern runt och samla ihop 10 000 pund (100 000 SEK) till HopeHIV.

Alla tolv i gruppen blev bitna av cykling och tyckte det var ett roligt projekt och inspirerande att ha hela företagsledningen på en tuff cykeltävling på 30 mil, bara någon vecka innan noteringen på Nasdaq. Så beslutet togs redan direkt de gick i mål att det här skall de göra igen. Och samla in än mer till Hope HIV än vad de lyckades med förra året.

I år har skaran utökats till 20 personer med representation från hela företaget (geografiskt och avdelningsmässigt). Lars Björk, VD, är med igen och med honom ett ganska stort antal av företagets högsta chefer. De kommer donera till HopeHIV igen. Och det kommer twittras och bloggas.

QlikTech anordnar också varje år ett långt cykelevent i Frankrike som sträcker sig över flera dagar – också för välgörande ändamål. Helt fascinerande story i sig hur han under många år samlat kollegor och vänner på ett litet ”Tour de France” för att samla ihop pengar.

Mats Ferms, Nordenchef på QlikTech, uppladdning är att han cyklar ganska mycket nu (17 mil i förra helgen och blir nog 25-35 mil nu under påsk). Som en direkt följd av förra årets race så blev han så biten att han nu är mitt uppe i klassikern. I Stockholm cyklar han till jobbet så fort tillfälle ges.

I gruppen finns svenskar, norrmän, amerikaner, fransoser och engelsmän. I gruppen finns bland andra QlikTechs VD, Lars Björk, och Nordenchef Mats Ferm.

Lämna ett svar