Stockholm bubblar av cykelglädje

Vinter i all ära, men sommaren is da shit! Nu börjar cyklar komma ut på vägarna. Alla sorter rullar förbi eller blir förbirullade på min väg mellan Täby och Stockholm. Lycra, kolfiber, aluminium, stål, smala hjul, breda, unga, gamla, kavajer, kjolar, cykelkorgar, Ortlieb-väskor. Högklackat, SPD-pjuck.

Det cyklas med andra ord ordentligt i och kring Stockholm. Och vi som vill kasta ännu mer bränsle på cykelelden är många och aktiva och det långt ifrån bara i Stockholm. Jag skrev igår om Cykelkonsulterna. Jag har tidigare nämnt Malmö-Lund på cykel, På två hjul i Nyköping. Simona Bava med distributören Bavabici. Simon Bouloussa som driver Defiets fabriek-butiken i Stockholm. För att sätta ljuset på en bråkdel.

Idag fick jag nys om ytterligare ett rejält initiativ för ökad cykling, roligare cykling, nämligen Velo Sthlm – en cykelfestival. Det är inget sprillans arrangemang. Såvitt jag förstår gick den av stapeln första gången 2009. Då som en del av Stockholm Street Festival. I år kommer den att gå i Hammarby Sjöstad den 4-5 juni.

Festivalen är enligt festival-infon ingen nörd-festival, även om jag misstänker att nördarna får sin beskärda del. Det är en festival för folkrörelsen cykling.

Med eller utan hjälm, med eller utan stora satsningar på cykelvägar, med eller utan skatteavdrag för cykel – det cyklas i Stockholm. Och det kommer att cyklas ännu mer. Och förutsättningarna kommer att bli allt bättre.

Vi går mot bättre tider.

(Jag lär återkomma till Velo Sthlm, oh yes!)

 

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar