”Cykeln kompletterar min kropp”

Kristina Hammar är inte bara en flitig vardagscyklist. Hon arbetar också aktivt för att främja just vardagscykling, främst i hennes hemstad Malmö.
Hur länge har du cyklat?
– Sedan jag på en liten kedjehusgata i Småland lärde mig att cykla som femåring har jag cyklat ”konstant”. Den enda perioden med uppehåll var fem månader år 2007 i London då jag var utan cykel. Om jag hade bott i London idag hade jag lätt fixat en cykel där.

Varför cyklar du?
– Cykeln är frihet för mig, att cykla är nästan lika självklart som att gå. Jag mår bra av att cykla av en hel drös ganska vanliga anledningar; motion, billigt, frisk luft, miljöenligt transportmedel och dessutom får min tävlingsanda en liten utmaning varje gång jag är ute och cyklar.

– En frisk och cykelbar kropp har nog sällan någon anledning att låta bli. Särskilt inte i Malmö, som är en bra cykelstad där det är onödigt att ta lokal kollektivtrafik. Det tar många gånger längre att åka buss inom staden. Det tar till och med längre tid att åka buss mellan Malmö och Lund än att cykla.

Hur långt brukar du cykla varje vecka?
– Otroligt olika då varje vecka är unik! Men ett medelvärde kan ligga runt 60 km/vecka.

Vilken typ av resor handlar det om?
– Främst att ta mig till olika platser; skola, jobb, vänner, hav, mataffär, möten, sport, utställningar. Men också att jag bara har lust i benen och solen skiner och det blir en extra tur.

Intervjun fortsätter på sidan 2.

Sidor: 1 2 3 4

Lämna ett svar