”Cykeln kompletterar min kropp”

Hur klär du dig när du A-till-B-cyklar?
– Jag har vanliga kläder på mig, förutom när jag cyklar längre etapper då jag har sportkläder på mig och svettas rejält! När det regnar försöker jag att inte glömma regnkläderna då en av mina cyklar inte har något stänkskydd.

Vilken är de största utmaningarna för dig som brukscyklist?
– Att som cyklist inte alltid ha en given plats i stadsrummet och på så sätt lite ambivalent befinna mig i en gråzon mellan rollen av fotgängare och bilist. Exempelvis när man cyklar över ett övergångsställe för att sedan svänga ut på vägen och samsas med bilister.

– En annan utmaning är att hålla koll på fotgängare som korsar cykelbanan utan att tänka på att vi kommer i hög fart.

Kristina Hammar på cykel-loppis

Kristina Hammar på cykel-loppis.

Beskriv ditt bästa eller konstigaste cykelminne.
– När jag var barn åkte ofta hela familjen Hammar ut på cykelsemester på de Småländska lantvägarna. Då packades cykelväskor och ryggsäckar till bredden med ravioli, nyponsoppa, triangakök och ihopvikbara muggar. Då sattes det på rosa frigolithjälmar och mamma och pappa delade ut ”bensin” i form av choklad eller moam-godisar.

– Det jobbigaste cykelminnet var nog första gången jag cyklade i Köpenhamn. En mörk, blöt afton tillsammans med en ung man som cyklat i Köpenhamn sedan barnsben och kunde varenda gata utan och innan. Han körde på i en otrolig fart, och jag efter. När vi stod vid rött ljus i en stor och trafikerad korsning utbrast han: ”this is one of Copenhagens most dangerous streets” och sedan var han snabbt på pedalerna över korsningen.

– Detta resulterade tillslut i att jag skenade iväg och föll och skrapade upp halva ansiktet. En ganska turbulent cykeltur!

Använder du hjälm?
– Sällan! Trots nyss nämnda historia. Jag är dock inte alls främmande för att använda det, men glömmer ofta eller tänker att jag ska cykla kortare sträckor som inte är hjälmnödvändiga. Sedan barndomens hjälmar har det ju kommit en uppsjö nya varianter.

– Favoriten är väl skatehjälmens lite runda och mjuka design, som inte ser så sportig och utomjordisk ut som många andra. Hövdings nya uppblåsbara hjälm är spännande. Jag cyklade som testpersonal för deras cykelkrage två somrar och har så fått pröva på hur den kändes.

Borde vi ha hjälmlag för vuxna?
Nej.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *