Ambassadörernas bästa sommartips

Vad gör man på cykeln i sommar? För en kort tid sen fick tre cykelprofiler ge sina bästa förslag för hur sommaren blir roligare med cykel. Nu är det dags för några av Cycleville STHLM:s ambassadörer att bidra med sina tips. Det handlar om allt från att ta en tur till glasskiosken till att arrangera egna schlagerfestivaler.

Sven Persson

Sven Persson, Luleå

– Ta cykeln dit man har svårt att ta sig på annat sätt. Exempelvis ta med cykeln på båten till nån skärgårdsö och upptäck ön. Sandön i Luleå skärgård är en stor ö lämplig att upptäcka på cykel. Där finns milslånga sandstränder dit få andra tar sig, härliga sanddyner, mosshedar, klapperstensfält och vacker tallskog.

– Grusvägar finns över hela ön men används främst vintertid då isvägen till ön är öppen. Klubbvikens havsbad på ön har restaurang, bastu och uthyrningsstugor  för den som vill som sova över på ön.

– Bommade skogsvägar på fastlandet kan också leda till fantastiska platser dit få andra tar sig.

Läs om Sven Perssons cykelvardag

Lili Johansson

– Sommar betyder cykling.Jag tar med cykeln på tåget, kliver av vid olika stationer och letar upp något naturområde eller en sjö att cykla runt.På så sätt når jag platser dit jag aldrig hade kunnat komma med allmänna färdmedel. Den medhavda picknickkorgen smakar himmelskt efter ett par mil i sakta mak.

Läs om Lili Johansson vardag på cykel

Johannes Wolfmaier
Johannes Wolfmaier

Johannes Wolfmaier

– Ta en cykeltur till glasskiosken vid vattnet så är både glassen godare och vattnet känns varmare.

Johannes Wolfmaier berättar om sin cykelvardag

Arne Haland

Arne Haland
Arne Haland – pendlare, cykelsemestrare och tävlingscyklist.

– På sommaren är det perfekt med cykelsemester. Eftersom man reser så billigt så kan man unna sig att resa lätt och bo på hotell. I Sverige har det alltid funkat att ta in på hotell eller bed & breakfast, ingen förbokning behövs, det är bara att köra.

– Är det sommar och varmt så kör jag helst helt utan packning och helst också med en kompis. Enda packningen är en kortbyxa (i en brödpåse), regnjacka och kontokort och en sadelväska med slang, pump, miniverktyg. Med racer kommer man långt och man kommer så mycket närmare både natur och människor på cykel. Ett underbart sätt att resa.

– Är man 2 st eller fler och är en van cyklist så kör man enkelt Stockholm-Göteborg på 2-3 dagar. Välj dom små fina asfaltvägarna. Vissa stråk kan man välja Sverigeleden, fast den tar lite väl mycket kringelkrokar för min smak.

Läs mer om Arne Haland

Peter Thidholm

Peter Thidholm gillar att cykla långt och långt bort. Här är hans tips för en skön cykelsemester – eller kanske snarare ett cykeläventyr.

Kolla in vad du vill kolla in

– Det första man skall göra är att kolla upp allt av intresse ut med den planerad resvägen. Men se till att ha så få tider eller platser att passa för det dyker alltid upp något. Det man minns är oftast helt andra saker som plötsligt bara händer, exempelvis att du får syn på en speltokig tjäder som brakar över vägen och in i snåren.

God mat

– Det andra jag gillar är att ställa till med fest. Behöver inte räkna kallorier när man hojar och ofta kommer jag på mig själv att tänka på mat och vad jag skall festa loss på till kvällen. Har man ett bra kök kan man fixa underbara måltider. Se till att ha lite extra plats i väskorna så man handla lokala färskvaror i gårdsbutiker och köp med något gott att dricka.

Kör schlagerfestival

– Som jag nämnde är det himla kul att sjunga medan man hojar! Kör en egen schlagerfestival och tävla mot andra cyklister du möter. Sjöng Ted Gärdestad för barnen i Hmong-byar och min reskamrat från Australien tappade hakan. Hon tjatade och ville bara höra mer vi sjöng en hel del Abba-låtar under de veckorna.

Blogga

– Starta en blogg och ladda upp dina intryck från resan. En jorden-runt-cyklist jag mötte i Malaysia hade med en maskot som han fotograferade med små handskrivna skyltar framför kända och okända platser. Bilderna lade han sedan ut på maskotens egna blogg och slapp på så vis prata om sin egen person.

Fågelskåda

– Fågel eller viltspana för man ser förvånansvärt mycket ut med ensliga landsvägar när man slår läger vid sjöar. Så tag med en bra kikare.

 

Lämna ett svar