[blogg] Bilpendlare, ta tillbaka kontrollen över ditt liv!

Jag läser i DN att det tar allt längre tid att arbetspendla från förorten till eller förbi Stockholm. Inte nog med att det tar längre tid, det blir också allt svårare för bilister att undvika rusningen genom att välja andra tider. Rusningstrafiken är nu inte ett en-timmesfenomen på morgonen och kvällen – som för sådär en fem år sedan. Den täta och långsamma trafiken uppstår nu drygt fem timmar per dag.

Så vad gör bilisterna som sitter i köerna? Fortsätter att sitta i köer, uppenbarligen. Ett par som intervjuas i DN har valt att äta sin frukost i bilen. Det är för mig helt obegripligt. Sorgligt, framför allt. Men de är givetvis inte ensamma om att låta sina liv styras av bilen på det sättet.

Ingen jag har pratat med säger att de uppskattar den långa restiden och de sega köerna. De finns möjligen, men kan inte vara särskilt många. Ändå sitter folk där i bilarna. Det enda skälet måste vara att de inte ser att de har ett val.

Alla kan inte cykla istället för att ta bilen. Men många kan åka kollektivt och kanske cykla delar av sträckan. Det vågar jag säga utan att känna till allas olika förutsättningar för resandet mellan arbete och hem.

Vanans makt är stor, heter det. Cycleville STHLM:s självklara tips för dagen till bilpendlare: skaffa en ny vana. En vana som ger dig tillbaka kontrollen över ditt liv.

Eftersom det här inlägget har inslag av pekpinne och något som månne kan tolkas som bilhat måste jag påpeka att jag inte är bilmotståndare. Jag är bara en aning bekymrad över onödig eller felaktig användning av bilen. Främst av humanistiska skäl.

/Henrik

5 kommentarer

Lägg till din →

paret som intervjuades i DN bodde i villa på färingsö, och gissningsvis finns det inte mycket till kollektivtrafik dit ut. Det tycker jag är grundproblemet: bilberoende villaområden lååångt utanför stan. Långsiktigt borde man satsa på förtätning, vilket skulle gynna både cyklister och kollektivtrafikanter.

Färingsö är förvisso ett trevligt utflyktsmål på cykel, men det är ändå typ 3 mil enkel resa från stan så de flesta vill nog inte penda riktigt så långt 🙂

Nej, det kanske inte finns kollektivtrafik utanför deras dörr, men nog finns det på närmare håll än Stockholm city. Och nej, jag menar inte att alla ska cykla, som jag skrev.

”Alla kan inte cykla istället för att ta bilen. Men många kan åka kollektivt och kanske cykla delar av sträckan.”

Jo, jag förstår och håller med. Men utan att veta exakt hur det ser ut för paret i fråga så gissar jag ändå att kollektivtrafiken skulle ta minst lika lång tid som bilen, och då är det säkert en bekvämlighetsfråga för dem. Vad jag inte förstår är varför så många frivilligt sätter sig i den situationen – själv skulle jag antagligen bli galen av att bilköa så långt varje dag.

Läste i lokaltidningen (Mitt i Bromma) om Alviksplan där folk sitter i kö från Äppleviken m.m. i en timme på en sträcka som tar annars sju minuter. Det går alltså fortare att gå. Den här förnedringen att sitta i kö på så korta sträckor har jag väldigt svårt att förstå. Varför??? Väldigt säker på att merparten med lätthet skulle kunna cykla de km till jobbet. Men nu fyller de bara på vägarna än mer till förtret till de som har flera mil till jobbet, exempelvis från Ekerö/ Färingsö.

Körde förbi kön häromdan och ärligt talat får jag adrenalinkick av att ”flyga” förbi bilköer på cykel men jag vet det är lite sjukligt och lite kul.

Varför bry sig ? tyvärr Cykelbana räker inte om flera börja cyklar. Det finns ingen budget till cyklister. Cyklar är ingen status än.

Lämna ett svar