[blogg] Prova först – köp sen

Det är kul att handla ny cykel. För många kanske det är svårt, men när man väl fått lite hjälp och börjat förstå vilken typ av cykel som skulle passa en börjar glädjeresan. Att hitta en cykel som har den perfekta balansen mellan känsla när man cyklar på den, utseendet och hojens praktiska aspekter. Jämföra specifikationer och tillverkare. (Bilden ovan är från Bikeid)

I det lustfyllda arbetet är nätet en närmast ovärderlig källa till information och inspiration. Men där finns också fällor. Cykelbutiker som säljer cyklar på nätet till exempel. Exempelvis skrev DN skrev den 15 juni om ett av de senaste tillskotten i den ligan, Bikeid, som skruvar ihop cyklar i en källare och säljer dem på det sättet. Det går tydligen bra för dem. Så, bra för dem. Men jag är inte övertygad om att det är bra för alla köpare.

I Bikeid:s fall rör det sig om en enda modell av singlespeed och fixed gear-cyklar. Deras usp är att man kan välja olika färger på några av cykelns delar. Deras usp är alltså färg. Inte cykel.

Det passar månne dem som resonerar som så att ’jag vill ha en blå cykel med rosa fälg bak och gul fram. Och en grön kedja. Jag bryr mig inte om hur den känns att cykla på, bara den har en rosa fälg bak och …’

Jag måste givetvis tillägga att många cykelbutiker erbjuder cykelköp över nätet. Bikeid råkar bara vara ett av de senaste tillskotten som dessutom rider på den accelererande fixed gear-trenden.

Cycleville STHLM har ett råd: köp ingen cykel du inte har provcyklat. Helst mer än tio meter utanför butiken. Olika men till synes lika cyklar kan bete sig och kännas sanslöst olika.

Fast å andra sidan spelar det inte så stor roll. Skaffa en cykel och cykla. Nej, skaffa en cykel du gillar av en eller annan anledning, och cykla. Och om du sen kommer på att cykeln inte är optimal kan du alltid skaffa en ny. Vi snackar ju inte om investeringar i nivå med bilinköp precis. Nivån är snarare jämförbar med priset för en storservice på en ordinär tjänstebil.

Lämna ett svar