Cykelsmart börja-cykla-guide utan pekpinnar

CykelsmartDet är en tuff uppgift. Nästan omöjlig. Men Svensk Cykling har lyckats. Deras tredje upplaga av boken Cykelsmart är 55 sidor predikan för vardagscykling – utan ett spår av just predikan.

Jag försöker hitta förnumstigheten, pekpinnarna eller för den delen spår av gröna vågen. De borde finnas där. Men de saknas. Här finns bara inspirerande text och lagom mycket fakta.

Syftet med boken är att visa hur enkelt det är att börja använda cykeln för sin egen transport och inte minst varför man skulle göra det. Den visar också vilken roll cykeln har eller kan ha, för samhället och för individen.

Språket är lättsamt utan att vara flyktigt och upplägget gör att innehållet inte känns tungt.

Men jag undrar vem som ska läsa boken. Alldeles säkert inte inbitna bilister. De borde givetvis läsa den men lär inte se någon anledning att göra det. Det är större chans att den nyfikne men osäkre kommer att bläddra i den. Eller den som cyklar regelbundet men aldrig till jobbet – för att det är för långt eller verkar för opraktiskt.

På dem är chansen stor att boken kommer att fungera.

Det är också en lämplig bok för cykelambassadörer, sådana som arbetar för att fler ska börja cykla och för att förutsättningarna för cykling ska förbättras. Även om de fakta som presenteras månne inte är nya för den insatte kan presentationen ge idéer till nya eller andra anslag i sitt budskap.

Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling, har skrivit följande i förordet. Resten av boken är skriven i samma anda.

Alla argument talar också för ökad cykling:  rationella argument liksom emotionella. Ofta
handlar det om tidsvinster, hälsa, miljö och  ekonomi, privat såväl som för samhället.

Men det bästa argumentet har jag sparat till  sist. För cykling handlar inte bara om pengar, hälsa och miljö. Det bästa argumentet är glädje.

Du hittar boken som pdf här.

3 kommentarer

Lägg till din →

Beställde 3 ex, fick dem idag.. Har läst den gamla (gröna) versionen som jag gillar.
Gav ett ex till min far (som är en notorisk vanebilist), han började faktiskt bläddra i den på en gång… håller tummarna.

Lämna ett svar