Hon lärde sina grannar cykla

Trots att Barbara Evaeus cykel är för stor för henne  använder hon den jämt. Hon cyklar till jobbet, till jobbmöten och till andra ställen hon behöver ta sig. Bilen står hemma och används sådär fyra gånger i månaden.

Möt ytterligare en av Cycleville STHLM:s ambassadörer.

Hur länge har du cyklat?
– Som barn bodde jag i New York City där det var få som cyklade. När jag var tio år flyttade jag till Long Island där jag lärde mig cykla. Som tonåring lärde jag både mina småsyskon och grannar att cykla.

Varför cyklar du?
– Därför att det är ett härligt och effektivt sätt att ta sig runt. Det tar cirka 30 minuter att cykla till jobbet jämfört med mer än 45 minuter om jag åker kommunalt.

Hur långt brukar du cykla varje vecka och för vilken typ av resor?
– Från april till oktober cyklar jag nästan överallt. Jag bor i stan och cyklar dagligen ut till Ulriksdals slott i Solna där jag jobbar. Dessutom cyklar jag till möten och träffar i stan.

Kompletterar cykeln bil eller har du ingen bil?
– Vi har en bil, men den används inte så ofta. Jag åker bil i genomsnitt fyra gånger i månaden.

Hur är förutsättningarna för cyklister där du brukar brukscykla?
– Det går jättebra att cykla ut till Solna genom Hagaparken där det finns vackra miljöer och bra cykelvägar. I stan är det en större utmaning. Man behöver hela tiden hålla uppsikt antingen för gående som korsar cykelbanan eller bilpassagerare som slå upp dörren över cykelbanan utan att kolla om en cykel är på väg.

Hur skulle förutsättningarna kunna bli bättre?
– Man skulle kunna undvika de ovannämnda problemen genom att bygga cykelbanor som de gör i Köpenhamn. Där är det tre olika nivåer mellan gångbanan, cykelbanan och gatan.

– Men i huvudsak gäller det att ändra vårt sätt att planera och bygga städer. Bilar har stått i fokus väldigt länge och städerna har planerats därefter. Det är hög tid för en integrerad och systematisk stadsplanering som skapar förutsättningar för människor i ett hållbart samhälle .

Hur upplever du att Stockholm arbetar för ökad cykling?
– Stockholm försöker, men ibland undrar man hur de har tänkt. Exempelvis på Vasagatan,  där man ska helt plötsligt cykla över till mittfältet om man vill forsätta rakt på efter Centralen – läskigt. Det finns en liknande konstig lösning vid slussen.

Vilken är de största utmaningarna för dig som brukscyklist?
– Jag tror faktiskt att det är just fotgängare som inte ser sig för innan de korsar cykelbanan.

– En personlig utmaning är att hitta en cykel som passar mig och mina behov. Just nu cyklar jag på min sons gamla cykel och den är alldeles för stor för mig. Min egen är en Trek mountain bike som inte passar den sorts cykling jag gör idag.Tips?

Vilket är ditt bästa tips för andra som vill komma använda cykeln mer i vardagen?
– Mitt bästa tips: Just do it!

3 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar