Indien: ”Cykeln har ingen framtid i transportsystemet”

Medan europeiska länder blir allt mer intresserade av cykeln som transportmedel går stora länder som Indien och Kina åt andra hållet. Deras mål är, kanske inte helt överraskande, att bygga ut infrastrukturen för bilar. Cykeln har låg eller ingen prioritet. Det framkom under ett transportforum arrangerat av International Transport Forum nyligen.

International Transport Forum, en del av OECD, höll nyligen stort möte bland annat om hur framtidens transporter kan ske för att ta hänsyn till ökad trängsel och ökande utsläpp. Företrädare för flera europeiska länder höjde röster för cykeln. Den måste ges större utrymme och ersätta en betydande del av biltransporter i städer, menar de. Gott.

En representant för Indien höll inte riktigt med. Cykling är en marginell företeelse och det finns ingen framtid i den, hävdade deras representant som arbetar med planering inom transportsektorn.

Inte heller i Kina går det särskilt bra för cyklismen. Andelen cyklister sjunker snabbt delvis på grund av den dåliga luften och riskerna det innebär att cykla i hård trafik, berättade en professor från ett kinesiskt universitet.

Tuff match. Sannerligen.

Läs artikeln på IPS. (Där står bland annat också hur Sydkorea planerar att bygga upphöjda plexiglastuber där cyklister ska kunna cykla skyddade från regn och vind …)

Lämna ett svar