Hyrcykel-vd svarar om säkerhet

Som Cycleville STHLM tidigare noterade höll stadsborgarrådet Per Ankersjö (C) på att råka illa ut under en färd med en av Stockholm City Bikes hyrcyklar, då styret vek sig. Vi frågade Ola Klingenborg (bilden), vd för företaget Clearchannels som är ansvarigt för cyklarna, hur det ligger till med säkerheten och kontrollen. Här är hans svar.

Våra cyklar kontrolleras regelbundet i samband med att våra servicebilar besöker stationerna. Ett viktigt inslag i kontrollen görs också av användare i kombination med vårt intelligenta system – får du en trasig cykel och sätter tillbaka den inom två minuter i stället så förstår systemet att det är något fel på cykeln. Cykeln blir låst för utlån och servicebilarna meddelas omedelbart att det finns en trasig cykel i slot nr X i station nr YY.

Givetvis finns inga perfekta kontrollsystem och i slutänden är det en enskild människa som skall kontrollera att allt är helt och fungerar. Hittills har vad vi vet inga allvarliga olyckor inträffat med våra cyklar trots närmare 100 000 sålda cykelkort genom åren.

Den som cyklar har alltid ansvaret för hur han uppträder i trafiken och har även ansvaret för att göra en funktionskontroll innan han cyklar (det gäller oavsett vilket fordon man använder).

Lämna ett svar