Bilens dag … hahahaha!

Idag är det Bilens Dag. Ska man skratta? Eller gråta? Jag väljer att dra en aning på smilbanden och funderar på att instifta elradiatorns dag.

De måste vara desperata, MRF och Bil Sweden. Eller så är de bara gråa, inkrökta och strutsiga. Eller vad säger man om deras tilltag att utse den här dagen, 28 oktober, till Bilens Dag. Cycleville STHLM trodde att det var ett skämt. Men det är dagens sanning. Det framgår om man läser debattartikeln i Västervikstidningen. (Japp, Västervikstidningen.)

Ingen vet vad man ska göra för att fira bilen. Inte ens de två organisationerna bakom den inte särskilt lysande idén har något förslag. Istället frågar de läsarna av Bilens dag-bloggen hur de firar sin bil. Men anledningen formulerar de:

Det är den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten. Bilen, som har blivit 125 år, gör livet friare, rikare och enklare.

Fri rörlighet. Jag vet inte riktigt. Tänker mer på cykel faktiskt. Om jag ska vara rörlig med bil måste jag först jobba en massa för att kunna ha råd med bensin, service, biltullar, parkering och du vet allt. Dessutom måste jag välja tider att köra när inte ”alla andra” kör. Båda dessa villkor innebär att jag min rörlighet med bil är allt annat än fri. Jag förstår inte hur de tänker. Eller, jag förstår, men deras tanke är gammal och outvecklad.

Visst för dem som bor på landsbygden står bilen verkligen för rörlighet. Och definitivt också för mig i många fall. Men det handlar knappast om fri rörlighet.

/Henrik

1 kommentar

Lägg till din →

Kul att det är branschen själv som har självutnämt dagen. Vem skulle kanske annars göra det?
I Uppsalas tidning sa de att
”bilen är en mänsklig rättighet”

Lämna ett svar