Forskare: Reseplanerare fungerar dåligt

En forskarstudie visar det Cycleville STHLM misstänkt länge. Nämligen att de cykelreseplanerare som finns inte fungerar särskilt bra.

Inom ramen för forskningsprogrammet Cycity undersöker Karin Jansson på företaget WSP cykelreseplanerare för att se hur de skulle kunna förbättras. Studien visar att de påfallande ofta visar felaktiga ruttförslag. Eller åtminstone ruttförslag som inte stämmer överens med hur cyklister själva väljer att cykla.

Restiden som tjänsterna presenterar stämmer dock hyggligt med verkligheten, men alltså inte vägvalet. Bara i ett fall av sex föreslog reseplaneraren den väg som cyklisterna i studien själva valde.

Undersökningen omfattar cykelreseplaneraren i Stockholm (cykla.stockholm.se), Trafikverkets tjänst (trafiken.nu) och reseplanerare i andra länder.

Nästa steg i delprojektet blir att undersöka vilka funktioner och ruttpreferenser som användarna  efterfrågar samt att bestämma algoritmer som stämmer bättre överens med vilka egenskaper i vägmiljön som cyklister föredrar.

2 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar