Han vill demonstrera mot parkering i cykelbana

Den här nytagna bilden kom från en av Cycleville STHLM:s ambassadörer (vi har nu bytt vinjett till Veckans cyklist), Remy Waardenburg. Han är innerligt trött på bilister som använder cykelbanan som parkering.

Remy Waardenburg
Remy Waardenburg

– Vi måste göra något åt det här, kanske genom någon aktion av något slag. Man kanske kan ställa upp våra gamla hojar på en gata så att ingen kommer igenom. Det krävs lite action, säger han.

Enligt lagen är det inte bara förbjudet att parkera bilar på cykelbanor. De får inte ens stanna där. Det enda tillfället när en bil har något att göra på en cykelbana är då bilen ska korsa den, och då har cyklar företräde.

8 kommentarer

Lägg till din →

Det är ett problem då polisen inte beivrar brottet, utan bara köra förbi. Värre är det när polisen ställer sig på cykelbanan, utan att det är en utryckning och sen säger till cyklister som förtvivlat försöker komma förbi på gatan eller trottoaren. Snacka om brottsprovokation!

Vi har den trafikmiljön som polisen tillåter: laglöshet.

Finns ingen möjlighet att genom foton på de felparkerade bilarna låta den som är reggad stå ansvarig? Kort som visar på en tom bil är utan tvivel parkerad. Lite som vilken felparkeringsböter som helst? Hur fungerar det rent juridiskt?

Jag är också väldigt nyfiken på det Elin tar upp. Jag är väldigt sugen på att alltid ha med mig kameran och fota alla dessa och lämna in ca 20 anmälningar i veckan till polisen. Ganska snabbt har man samlat ihop till 200 anmälingar som polisen kommer att ignorera vilket man sen kan försöka få media att skriva om. Jag är dock osäker om det räcker med registreringskylten. Visst är det så att fartkamerorna måste fånga ansiktet just för att det inte är självklart att ägaren=förövaren? Någon som har koll?

Det är en väldigt bra ide, shoot!

Jag tänker att en felparkerad bil i cykelbanan måste likställas som vilken felparkerad bil som helst. Och för att ge parkeringsböter krävs bara en lapp under vindrutetorkaren (jag vet för jag fick en i frankrike i somras, ha). Behövs ingen bild på den som gjorde handlingen. den som är registrerad får boten. Borde ju vara detsamma med parkering i cykelbana?? Dock kan det ju finnas något om att ”bötern måste utfällas av auktoriserad person” (parkeringsvakt). Det är kanske till parkeringsvakterna bilderna ska skickas?

Jag mailar detta till min juridikvänner, de borde ha svaret.

Jag testade faktiskt detta med att ta kort för något år sedan. Ringde därefter runt till polis, gatukontor, m.fl. Jag insåg snabbt att inget skulle ske…

Tror det krävs politisk påverkan för tjänstemännen verkar inte bry sig.

Svar från en juridikkompis:

Jag hittar inget om det skulle vara tillåtet eller inte, men det är nog inte sannolikt att ni gör något fel om ni fotar bilar som står felparkerade. Frågan är ju snarare om polisen och parkeringsvakterna skulle lyssna? :):) Enligt lagen så ska en parkeringsvakt vara speciellt utbildad, se 5 § https://lagen.nu/1987:24#P5
Och vad gäller vilka som får skriva ut böter är det poliser och vakterna förstås. Har svårt att tro att foton skulle duga som bevis mot någon som felparkerat, det känns helt enkelt lite för osäkert. Men prova om ni vill. Det är för övrigt fordonets ägare som i de allra flesta fall får stå för avgiften enligt 7 § https://lagen.nu/1984:318#P7

En sak till, som ni ser i trafikförordningens 3 kapitel, 48 § så är det förbjudet både att stanna och parkera i en cykelbana. Jag såg det i kommentarerna just nyss. https://lagen.nu/1998:1276#K3P48
—————————————————
Intressant vore ju att ta kort på de felparkeringar man ser under en viss tid för att ta fram någon form av ovetenskaplig prevalens och sen ta reda på hur många böter som verkligen delas ut.

Inser att jag kommer en bit efter diskussionen men jag tror ägaren drabbas av exempelvis parkeringsböter. Det är alltså ägaren som anses som ytterst ansvarig för vart dennes fordon råkar stå. Det borde vara samma sak här. Regnummer borde räcka för anmälning. Bara att skyffla på med anmälningar.

Själv har jag funderat på att sätta upp en portal där man kan lägga upp bilder på bilar som står i cykelbanan samt eventuell information om ägare, samt naturligtvis tids och platsdata.

Lämna ett svar