Austin – en bättre cykelstad än Stockholm

Jag besökte Austin i oktober. Jag hade inte gjort läxan och blev förvånad över hur cykeltillvänd stan var. Med amerikanska mått mätt. Det vimlade inte precis av cyklister, fast å andra sidan var det en ganska död stad överhuvudtaget. Marknaden har ju bestämt att det är bättre att åka ut ur stan – eller aldrig in i den – för att träffas på svårt tillkämpade köpcentra med vidhängande oceaner av bilparkeringsfält.

Men jag noterade att det går att ta med cyklar på stadsbussar. Jag noterade att det fanns gott om cykelfält. Jag noterade att det var rätt gott om fixie-cyklar. Och jag noterade att Lance Armstrongs förnämlig cykelbutik Mellow Johnny´s låg där. Där berättade en kille i personalen att man som pendelcyklist kan parkera sin cykel om morgonen och ta en dusch innan man ger sig vidare upp till kontoret. Låter lite omständligt, men en god tanke. Däremot var det inte något särskilt välutnyttjat erbjudande. Kanske för att det nog är lite omständligt …

Och nej förresten, Austin är inte en bättre cykelstad än Stockholm. Främst för att bilisterna här visar mer hänsyn och större förståelse.

Lämna ett svar