Godmorgon bilism!

Vilken morgon. Inom loppet av fem minuter hör jag tre nedslående nyheter. Inget speciellt med det, förvisso, nyheter är ofta av den karaktären. Men här handlade det om tre nyheter som tydligt bekräftar bilen som en ohållbar transportlösning i och omkring städer.

Det är förstås dystert eftersom omställningen från bilsamhället är svår och jag har en känsla av att politiker – trots växande insikter – inte riktigt förstår eller vågar agera i rätt riktning. Nå, låt oss inte skylla allt på politiker. Vi människor, medborgare, har ju faktiskt en tämligen vidsträckt makt över våra liv.

DN: Bilköerna blir fem gånger så långa 2030 Det är Länsstyrelsen som har gjort en analys av situationen i  Stockholm och listar fem flaskhalsar som måste hanteras.

  • Bostäder
  • Infrastruktur
  • Innovationskraft
  • Klimat och energi
  • Arbetsmarknad och kompetens.

Jag vet inte riktigt vad de där punkterna innebär rent konkret och i praktiken. Men jag noterar att ”Infrastruktur” borde heta Mobility Management (helst det motsvarande på svenska förstås).

Hur som helst konstaterar Länsstyrelsen att trängseln ”i längden inte kan byggas bort med väginvesteringar”.

Ekot rapporterar om att ökningen av växthusgasutsläpp 2010 var den största någonsin. Vägtransporter står för tio procent eller rentav 25 procent av sådana utsläpp. (Kan någon ge mig en exakt, aktuell siffra?)

Den sista nyheten i den här dystra triptyken handlar om en tragisk trafikolycka i Storbritannien, med 20 personbilar och 6 lastbilar inblandade. Det ger nyheten tidigare i veckan om att det är skadligt att köra bil ytterligare en mörk dimension.

Lämna ett svar