Hyrcyklar nu också med hyrhjälmar

Jag gillar hjälmfrågan. Därför att den skapar stor debatt och för att somliga verkar anse att det är den viktigaste frågan – eller en av de viktigaste frågorna – i arbetet med att öka antalet cyklande. Särskilt road är jag av danske Mikael Colville Andersen som verkligen brinner för detta och lägger stor energi på att påpeka det förment korkade i att uppmana folk att bära hjälm på cykel. Jag är road och inspireras också av hans arbete. Han är duktig, han är ihärdig, uthållig.

Treehugger skriver om Sandvault som har tagit fram en lösning för utlåning/uthyrning av cykelhjälmar i anslutning till hyrcykelstationer. Oavsett vad man tycker i hjälmfrågan är det förstås en bra idé. Somliga vill inte cykla utan hjälm.

5 kommentarer

Lägg till din →

Det kan vara en utmärkt idé för dem som inte vill cykla utan hjälm men av säkerhetsskäl bör man ställa sig följande frågor.
För att en hjälm ska vara säker ska den vara väl anpassad efter det egna huvudet. Här antar man att alla hjälmar ser likadana utså går de att ställa in?
Hur fräscht är det att använda en hjälm som andra haft före en själv och svettats i?
Hur vet att man att hjälmen inte varit med om någon skada?
Som vanligt handlar det om att ”alla ska ha hjälm” i första hand och ”säkerhet! i andra hand.
Ibland undrar man om det inte sitter några hjälmtillverkare och gnuggar händerna över de enorma vinster de tjänar in med ökad hjälmförsäljning utan att någon ifrågasätter om de hjälmar som florerar överallt uppnår säkerhetsstandarden. Bättre att de som verkligen behöver hjälm har hjälmar som är säkra och bra än att alla ska köra omkring med masstillverkade hjälmar som nätt och nät klarat säkerhetskraven.

Bra synpunkt angående passningen! När det gäller hygienen så lär hjälmarna typ desinficeras (iaf rengöras) innan de blir tillgängliga för utlåning till nästa användare.

Jag är också ganska road av hjälm-debatten. Jag känner också att det passar så bra i vår tid av neurotisk säkerhetsmani. Jag skrev om det för ett tag sedan i Sydsvenskan och sa att jag hatar hjälmen som bloggare eftersom det är så mycket som talar både för och emot. Sydsvenskan la upp det som första nyhet med rubriken ”Cykelbloggaren: Jag hatar cykelhjälm”. Jag fick några mail den dagen. 🙂

Sen måste jag säga att Cleo, du har verkligen en poäng där med anpassandet av hjälm till individen. Det läskiga är att man ser väldigt många som har egen hjälm som inte har en aning om att den är helt fel inställd. Skulle de drutta på huvudet skulle hjälmen säkert mer skada än skydda.

Haha!! Förstår att nyheten fick topplacering! Förstår att du fick ett eller två mejl den dagen. 🙂

Lämna ett svar