”Bilen är snabb och säker”

Dagens Nyheter publicerar idag en nyhet från TT, där det konstateras att allt fler barn åker bil till skolan. I artikeln uttalar sig trafikforskaren Anna Anund, som säger sig har märkt att många tycker att en bra förälder ska skjutsa sina barn ända fram till dörren.

Man häpnar. Man är förälder och man häpnar. Tänker att en bra förälder skaffar en säker cykel, lär sina barn cykla. Att en bra förälder bankar nävar i bord och kräver säkra cykel- och gångvägar för sig själva och sina barn. Att en bra förälder visar att bilen är bra ibland, när man ska åka längre eller lasta mycket.  Men att cykel är ett självklart alternativ för de vanligaste förflyttningarna; till affären, skolan. Et cetera.

Allt det här vet ju folk. Och ändå sätter man barnen i bilen och kör fram till skolan.

Ett av föräldrarnas egna motiv bakom förändringen från 85 procent självgående skolbarn 2003 till 53 procent 2009, är enligt Anna Anunds studier att ”bilen är snabb och säker”.

2 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar