De säljer cykling som tjänst

Hallå där … Viktor Olsson (t.h. i bild), som är en av männen bakom Cykelbyrån. Företaget hyr sedan förra året ut cyklar till företag som vill slippa ta hand om service och underhåll av cyklarna.

Vad är Cykelbyrån?
– Tanken bakom Cykelbyråns cykelabonnemang är lika genial som den är enkel. Istället för att köpa en cykel köper företagen möjligheten att cykla. Detta innebär en hyrcykel med all service på plats garanterad inom 48 timmar. Och kostnadsfria reservdelar. På så sätt kan Cykelbyråns kunder fokusera på sin kärnverksamhet och överlåta cykelservicen åt proffsen.

Varför startade ni företaget?
– Många företag är intresserade av att cykla i tjänsten, men ibland är det lättare sagt än gjort. Att ha cyklar som regelbundet behöver service kostar både tid och pengar, och framförallt tar det tid och fokus från företagets kärnverksamhet. In många fall slutar fina ambitioner om att bli ett cyklande företag med att ett gäng cyklar står och samlar damm längst in i ett cykelrum, med småfel såsom punktering eller hoppande växlar. Ingen på företaget har ens till att ta cykeln till en verkstad visar det sig.

Vilka vänder ni er till?
– Alla typer av företag i Stockholmsområdet och Uppsala som har nytta av att göra sina korta tjänsteresor på cykel. I dagsläget består kunderna av allt från mäklare och hemtjänster till reklambyråer och arkitektkontor.

– Snarare än specifika branscher är det oftast vilken typ av människor som finns på ett företag som avgör om de vill vara ett cyklande företag eller inte. Flera kunder använder våra cyklar primärt för att minska företagets totala koldioxidutsläpp. Andra cyklar främst för att det ofta är det snabbaste sättet att ta sig fram i Stockholms innerstad.

– Till kunderna idag hör bland annat AMF, Bonnier Förlag och Meltwater Group.

Vilka är era största utmaningar som företag?
– Det är de generella problem som hela cykelkulturen i Stockholm har. Precis som privatpersoner drar sig en del företag från att cykla då de tycker att framkomligheten på cykel är för dålig i Stockholms innerstad.

– Många kontorshus saknar också vettiga parkeringsmöjligheter för cyklar och på gatan står de inte speciellt säkert.

– Vi är därför väldigt glada att staden nu satsar en miljard på att öka framkomligheten för cyklister, det är verkligen på tiden. När det väl kommer till kritan är det dock oftast en fråga om vilja från företagens sida. Vissa låter sin miljöpolicy stanna vid diffusa styrdokument. Andra börjar cykla. If there is a will there is a way!

Vilka är ni som ligger bakom Cykelbyrån?
– Vi är tre killar strax under 30 som känner väldigt starkt för miljöfrågor i allmänhet och cykling i synnerhet. Cykelbyrån bildades sommaren 2010, och efter en höst av förberedelser gjorde vi vår första cykelsäsong förra året (2011). Våra tidigare erfarenheter är bland annat som cykelbud samt försäljning av beach cruiser- och lowridercyklar.

Cykelbyrån drivs av Viktor Olsson, Johan Adolfsson och Daniel Stånggren. Cycleville STHLM kastar sig på stora Like-knappen!

Lämna ett svar