Cykelblogosfären rasar mot SVT-journalist

Huruvida SVT-anställda journalisten Rikard Palm är en bra journalist eller inte vet jag inte. Däremot vet jag att han nyligen skrev en text som inte följer särskilt många av journalistikens grundregler, och som har fått många cykelambassadörer att snarast gå i taket. Med rätta. Texten är pinsam för herr Palm. Bland annat skriver han följande:

Ingen annan grupp bryter heller så frekvent mot lagar och regler. För att inte tala om avsaknaden av vanligt trafikvett.

Rödljuskörningar, full careta på trottoarer och torg, i bästa fall ett litet pling innan man hoppar till av rädsla när någon susar förbi tätt intill. Lägg därtill cykling på övergångsställen, i parker, på gräsmattor, på kyrkogårdar – på snart sagt på alla ställen där det råder cykling förbjuden.

Påståendena stöds inte av vederhäftiga fakta, inte ens av någon enstaka undersökning. Så jag förstår raseriet. Men jag förstår inte varför Rikard Palm skrev texten på det sättet. Han har visserligen ingen högre utbildning inom journalistiken, såvitt jag känner till, men nog borde han ha lärt sig något mer om yrket på de drygt 20 år han varit i det.

Att det skulle vara ett misstag håller jag för osannolikt. Vad säger journalisten själv?

Här är Palms text: http://svt.se/2.22620/1.2786149/anvand_ditt_forstand_nar_cykeln_plockas_fram

3 kommentarer

Lägg till din →

Vi får komma ihåg att Rikard Palm är en före detta taxichafför och bussförare. Dom har oftast ett horn i sidan till dom ”störande cyklisterna”.

Rikard Palm är en av dom ~13000 som körde rattfulla 2009. Ett rätt allvarligt brott som dessutom är förbjudet till skillnad från att cykla på gräsmattan.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1766074/nyhetsankaret-rikard-palm-akte-fast-for-rattfylla?rss=1766074

Skicka gärna brev till SVT. Dom har ett ”kontakt”-formulär på hemsidan man kan använda. Uppmana till rättelse av artikeln och Rikard.

Lämna ett svar