”Cyklister och gående är en dålig mix”

SvD är riktigt ambitiösa i sin cykelrapportering idag. Med hjälp av en laserkamera har de mätt cyklisters hastighet vid Kornhamnstorg under rusningstid, och konstaterar att den ligger på 23 km i timmen i snitt. Mellan raderna framgår att det är en för hög hastighet, att cyklister egentligen borde ta det lugnare eftersom fotgängare ofta råkar illa ut.

Men som Svensk Cyklings ordförande Klas Elm påpekar i artikeln: ”Det är ett gammalt bilisttänkande att sätta ihop gående och cyklister. Stockholm ska även vara en promenadstad, men det mixar väldigt dåligt med de som vill ta sig så snabbt som möjligt till jobbet.”

På SvDs löp har man lyft fram förslaget att låta cyklister köra mot enkelriktat (fast i själva verket handlar det förstås om att ta bort enkelriktning för cyklister). Det är ett förslag som hälften av tillfrågade cyklister i en Sifo-undersökning är positiva till, liksom regeringens cykelutredare Kent Johansson. Och nog är det ett rimligt förslag, men den stora frågan är hur cykeln ska ges en lika självklar plats i den så kallade trafikapparaten som bilen har idag.

Läs artikeln.

Lämna ett svar