Cykelglädje ställs ut på galleri

I kylmontern står några flaskor champagne jämte en och annan ätbar delikatess. I den aptitliga samlingen hittar jag också nav för cykelhjul i glada färger. En vevarm, några kedjehjul och drev vilar också där. Kombinationen exklusiv mat, dryck och dito cykelkomponenter känns inte alls krystad, som man skulle kunna tro. Den känns självklar och behaglig och är det första besökaren ser av Cyklism STHLMs utställning här, med Simona Bava (bilden) som en av initiativtagarna.

Montern står i kafédelen på galleri Magnolia i Stockholm, och ger alltså en försmak av vad som väntar innanför den lilla matsalen, i galleriet. Där hänger vanligtvis konst av sådan sort som majoriteten uppfattar som konst. Under mars och april hittar du istället cykeldelar, cyklar, cykeltillbehör. Det är faktiskt också konst, skulle somliga hävda. Jag är benägen att hålla med.

Så vad har hänt? Har galleriet förvandlats till en cykelbutik? Nej. Eller, njae. Inte riktigt (det går att köpa det mest av det som visas upp, som på ett galleri). Galleriet huserar för tillfället Cyklism STHLM, en rörelse som strävar efter att lyfta cyklingen, att visa på glädjen och inspirera stadens invånare. Och det finns en koppling till konst. Simona Bava vill på det här sättet försöka nå ut och visa att cykeln kan vara en del av sitt personliga uttryck.

– Jag försöker hitta en koppling mellan konst, design och cykling. Många tror att däck måste vara svarta, men däck finns i alla färger. Jag vill se en större bredd av former och stilar.

Utöver Simona Bava, som driver cykeldistributören Bavabici, står också galleristen Per Backström och konstnären Timo Rinnevuo bakom projektet Cyklism STHLM.

På fredag är det vernissage och därefter blir det lekfull tävling i form av ett alleycat race. Läs mer på Magnolias blogg.

Lämna ett svar