De vill lära dig meka cykel – och kaffe

Cykelkafe Le Mond, FolkungagatanPå cykelkaféet Le Mond på Folkungagatan i Stockholm handlar livet inte bara om cyklar, inte bara om kaffe. Redan inredningen, som rymmer gott om cykelattiraljer och hela cyklar, antyder att båda aspekterna av det goda livet är lika viktiga.

Det gör också det faktum att man erbjuder kurser som berör båda områdena, och som går under vintern och våren.

Under två tillfällen per kurs får deltagarna lära sig hur man mekar cykel – under ledning av veteranen i sammanhanget Henrik van Ingelandt – och vad som krävs för att göra bra kaffe och inte minst vad som är bra kaffe. Kaffe-delen hålls av baristan Martin Slater. Kurserna finns i två nivåer, nybörjare och avancerad.

Så mycket går att läsa på deras webb. Men hur kommer det sig egentligen att ett cykelkafé ger kurser, vad får man lära sig och hur går de till. Jag kontaktade kaféets grundare Kalle Lööw för att få svar. Läs mejlintervjun här.


Cykelkafe Le Mond, FolkungagatanVem kom med idén?

– I caféet hade vi pratat om att organisera separata mekarkurser och kaffekurser men en kväll när Henrik van Ingelandt och jag satt och spånade om möjliga samarbeten kom vi på idéen att kombinera, säger Kalle.

– Henrik är, som många vet, expert på cykel och vi på Le Mond kan ganska mycket om kaffe, det kändes intressant och ogjort så varför inte! Motionärerna säger gärna; ”har man inte fikat, har man inte cyklat” utan att skämmas.

Hur kom det sig? 

– Min egen drivkraft är att sprida fördjupad kunskap och därmed öka både självförtroendet och upplevelsen av att cykla och dricka kaffe. Det handlar om livskvalitet helt enkelt, vilken vi alltid strävar efter att maximera.

Cykelkafe Le Mond, FolkungagatanVad får man lära sig på kurserna?

– Var hålls de? Kurserna hålls i caféet, det kan bli lite stökigt och trångt men det gillar vi. Vi vill att våra deltagare ska lära sig så mycket som möjligt men vi vill även att de ska ha det trevligt. Lära känna nya människor, snacka cykling och dricka gott kaffe.
– Eller varför inte ta en öl eller ett glas vin?

Hur ser upplägget ut?

– Kursen är indelad i två tillfällen och det är meningen att man ska testa lite hemma Innan andra tillfället och sedan återkomma med frågor och funderingar; Det här klarade jag men inte det här, vad gjorde jag för fel? Vi tror att det är ett bra inlärningssätt.

– Vid första tillfället är det en teoretisk genomgång av cykeln, Henrik förklarar hur man byter, justerar och gör olika inställningar. Henrik är också väldigt bra på att förklara varför, vilket ger en fördjupad förståelse för cykeln och dess funktioner. Vid andra tillfället finns även möjligheten att ta med cykeln.

cykelkafe-le-mond-cykel-i-taket-uppifranOch kaffet då?

– Martin går igenom bönor och rost med fokus på 3rd wave coffee, specialkaffe. Inget italienskt skitkaffe gjort på robustabönor! Vid första tillfället fokus på espresso och mjölk och vid andra tillfället brygg i olika former. Fakta och historia blandat med lite trender och otrender.

– Det finns möjlighet att testa espressomaskinen och latte art för den som vill.

Vad har förresten kaffe med cyklar att göra? 

– Koffein är i princip den enda lagliga prestationshöjaren idag, många vill ha en stärkande kick innan, under och efter cyklingen. Det finns också en mer romantisk bild av sambandet, tänk 60-tal, en prydligt klädd cyklist hänger mot en bardisk inne på ett café med en espresso i handen och väntar på att starta en Tour eller Giroetapp. Eddy Merckx tävlade i slutet av 60-talet för Faema team, en italiensk tillverkare av espressomaskiner, så redan då fanns ett tydligt samband.

– Ett annan koppling är alla skäggiga singelspeedcyklister på Södermalm som älskar sitt specialkaffe.
Kan man rentav bli en bättre cyklist om man har koll på sitt kaffe?

– Att träna hårt och äta rätt är nog bättre!

cykelkafe le mond-kvarnHur har intresset varit?

– I december naturligtvis ganska svalt men nu ramlar anmälningarna in, vi är fem anmälda till nästa kursstart. Det finns plats för några fler men vi vill gärna ha små grupper, max åtta personer.

Blir det någon fortsättning?

– Vi har planerade kursstarter i februari och mars och kommer förmodligen att starta kurser i april och maj också. Vi har även fått förfrågningar från cykelklubbar och företag att specialanpassa kurser. Riktigt roligt!

Tre viktigaste trenderna i år

Vi tog också tillfället i akt att fråga Kalle vilka tre globala trender han tror kommer att få störst betydelse för cyklingen under 2015.

Jag utelämnar gärna elcyklarna eftersom det inte intresserar mig. Motionscyklingen på landsväg har haft en enorm tillväxt sista åren, i alla fall i Sverige och Stockholm. Men av olika flöden i sociala media tycker jag mig urskilja en trend att att många söker sig från landsväg till multisport eller mtb. Att cykla 15 mil på 6 timmar hinns helt enkelt inte med på helgerna och kanske tycker många att landsvägstrafiken är för farlig?

Fler och fler verkar köpa cykelcross för höst och vintercykling, roligt och man kan köra slut på sig på mindre än en timme.

Kommer intresset för välgörenhetscykling att minska? Insamlingsloppen har nästan konkurrerat ut varandra under några år men verkar nu vissna lite i samband med att träningsselfien med avundsvärd bakgrund blivit allt viktigare..

Jag hoppas också på en trend med trevligare ton bland cykelpendlare som lätt känner sig kränkta av en centimeter snö på cykelbanan. HTFU!

Lämna ett svar