5 punkter som tar dig ut i regnet

Den annars så hurtiga, pigga och uppmuntrande radioprataren väckte mig med dyster ton, med dystert budskap. Det regnar. Snöblandat. Det är kallt. Grått. Det verkade sannerligen inte var någon vidare bra idé att överhuvudtaget resa sig den här morgonen. Men man måste ju. Och man vet att det strax blir bra, trots allt.

Om man bara slapp att cykla, vill säga. Idag får det banne mig bli bilen.

Var minnena bara drömmar?

Tanken hamnar lätt där. I sköna värmen i bilen. När regnet faller och en gång små pölar växer till mindre sjöar utanför porten, på trottoarer, cykelvägar, gator.  När vattnet, kylan och bisterheten omsluter allt på ett sätt som får dig att undra om minnena av sol och värme i själva verket bara var drömmar.

Du hade tänkt ta cykeln till jobbet. Men varje del av kroppen skriker nej! Varje del utom ett litet, litet skrymsle av hjärnan som säger Jodå! Men rösten hos den här lilla, lilla delen är så svag att ingen hör den. Det här kommer av allt att döma att bli en förlorad cykeldag.

För att undvika det måste du ladda den lilla späda tanken med superkrafter. Du måste hitta ett sätt att få den att växa och bli så stark att cykeln framstår som det enda alternativet. Här är fem tips som hjälper dig ända fram – jag förutsätter att du begriper att klä dig i kläder som håller regnvatten borta från kroppen.

  1. Visualisera de negativa aspekterna av din resa så som den skulle te sig om du inte tog cykeln. Alltså, se framför dig ändlösa köer, svettig trängsel och inte minst dig själv som den halsovande, zombieliknande varelse du är utan att ha fått chansen att starta med en pulshöjare på morgonen.
  2. Håll fötterna torra. Om du inte har såna där fina vattentäta överdrag till skorna kan det funka med plastpåsar och tejp. Om fötterna är torra är det lättare att behålla humöret även om huvudet dryper.
  3. Använd riktiga stänkskärmar. Den här punkten kanske ter sig lite väl uppenbar, men det är påfallande många som tror eller chansar på att något annat än heltäckande skärmar funkar. De flesta heltäckande skärmar behöver dessutom förlängas, i synnerhet den främre skärmen. Dels nedtill för att minska vattensprutet på fötterna, dels upptill för att minska dusheffekten som uppstår när framhjulet slungar vattnet framåt och uppåt, varpå fartvinden tar tag i det och skickar det upp i ansiktet.
  4. Bär glasögon. Och då helst sportglasögon med orange eller gul lins. Visserligen gör vattnet att sikten inte blir optimal, men den blir förmodligen ännu sämre om du måste kisa för att hålla regnet från ögonen. Ett par glasögon gör att det känns lite som att sitta bakom vindrutan i bilen. Lite i alla fall. Och den gula eller orange färgen gör att omgivningen ser lite ljusare ut och inte så grå.
  5. Sista tipset. Acceptera vattnet. Du kanske blir lite våt. Det är allt. Så länge du trampar lär du inte bli särskilt kall.