Att flytta 138 meter plank med cykel

Man behöver en sticksåg. Man behöver arbetshandskar. Man behöver en Bullitt lastcykel – eller motsvarande. Har man detta är det inte alls särskilt svårt eller ens omständligt att flytta 138 meter trallvirke – plankor på ren svenska – sex kilometer till tippen utan att behöva varken bil eller hyrsläp.

Det var detta jag ägnade lunchen åt (ok chefen, det drog över lite erkänner jag, och jag ägnar därför en del av kvällen åt webbutveckling).

Enklare, trots allt

Gårdagens fråga fick alltså sitt svar idag. Att jag valde cykeln framför bilen var inte alls självklart. Men när jag ställdes inför situationen att flytta hela den anskrämliga plankhögen på baksidan föreföll det på något sätt mer komplicerat, omständligt och energikrävande att lösa uppgiften medelst släpvagn och bil. Och dyrare, nota bene.

Jag hade behövt ta bilen till macken, hyra ett släp, koppla på släpet, köra hem, baxa släpet till lämpligt ställe, bära planken till släpet (som inte hade kunnat stå precis intill högen), köra bort till tippen, vänta på ledig lucka vid lämplig container, lasta ur, återvända till macken, koppla loss släp och baxa det rätt. Sopa ur det. U know.

Fram med sticksågen

I praktiken kanske det inte hade varit så mycket mer omständligt, men själva tanken på allt detta gjorde mig matt. Därför tog jag fram sticksågen och gick lös på bräderna för att kapa dem till längder som inte skulle göra lasten alltför bred, lastade på cykeln och rulla iväg.

Vikten var i närheten av 100 kg och hela ekipaget inte särskilt kvickt. Men det gick, bilisterna visade tålamod, höll ut rejält vid omkörning och på det hela taget gick transporten smidigt. Tyvärr rymdes inte alla bräder på cykeln, varför jag fick köra två vändor. Men jag skulle ju ändå röra på mig.

Det var måhända ingen nöjescykling av högsta klass.

Fast å andra sidan kändes Bullitten som en racer på väg hem från tippen, nyss lättad sådär 100 kg.

_DSF8332

Utan sticksåg hade plankflytten medelst cykel aldrig blivit av. 4-metersplankor skulle till cirka 1,5 meter.

 

_DSF8333

Nylastad och klar att rulla. Det ser inte så tungt ut, men högen väger cirka 100 kg. Det är på gränsen till vad cykeln klarar av, enligt Bullitts mama o papa.

plankor-lastad

_DSF8323

Hon låg stadigt på vägen, må jag säga. Och fort ser det ut att ha gått.

 

_DSF8328

Rullar man upp på cykel vid återvinningscontainrarna slipper man normalt kö, även om bilarna står på rad. Men med så här bred last får man snällt vänta.

 

_DSF8342

 

_DSF8344

Den här bilden har ingenting med någonting att göra. Mer än att jag passerade den här gentlemannen fotograferandes en snygg, vit BMW. Såvitt jag förstår är det KVD som är ute och plåtar.

 

_DSF8347

Det fick ju lov att bli ett stopp på ICA på vägen hem, som vanligt.