En eld ikväll

Det brann ikväll. Vi var inte mer originella än så. Som om originalitet skulle vara något att eftersträva, förresten. Det är det ju inte. Målet är att vara som alla andra, fast lite annorlunda. Aldrig verkligt originell. En sådan får epitet Original alternativt Byfåne.

Dit vill jag inte.

Brinnande marshmallows

Det brann ikväll och det var en liten eld. Precis så stor som den får vara för räddningstjänsten eller brandkåren eller vad de heter. På en lekplats och barnen grillade – eller halstrade eller bara eldade – marshmallows. Det var fest, det var uppehåll, det var lite kyligt i luften. Och det sjöngs hyggligt, tämligen spontant. Det tog ett tag innan alla kom med, innan somliga letat fram texten till Vintern rasat på sina små skärmar där vid elden. Men sen skrålade vi, om än tämligen nyktert och aningen blygsamt, in våren nästan mangrant.

Det var valborgsmässoafton.

Brutal vind

Det italienska vinet hade givetvis cyklats hem tidigare på sena eftermiddagen. Det hade varit en bitvis vådlig färd med vindbyar som vid ett tillfälle verkligen höll på att trycka mig av vägen, rätt ut på fältet där vikingarna begravde sig själva för tusen år sen.

Byn tycktes ta tag i lådan längst fram på flaket och knuffade fronten mot diket. Jag utbrast till min egen förvåning ”Whooaa, shit!” och lyckades rädda ekipaget från att komma allt för mycket ur kurs.

Sidvind är inte att leka med, det vill jag bara upplysa om.

Det där med självbild är något att uppehålla sig vid. Jag mötte tre unga killar, 12-13-årsåldern, som gick och drog långa pinnar eller grenar längs cykelvägen. De makade på sig, jag hade god fart i medvinden och de liksom skärpte sig, stramade upp sig en aning fast på ett sätt som förmodligen skulle se lite avspänt coolt ut. En knyck på nacken och ett Tja! när jag passerade.

Hej åldersnoja

Funderade på det där. En 45-åring med misstänkt musarm eller om det ska kallas något annat, tämligen kal norrut och hud som börjar sladdra på sina ställen, på ett sätt som det aldrig gjort tidigare. Laktosintolerant av ålder. Rynka i pannan, köttig näsa. Skitiga, slitna, skrynkliga – rentav gräsligt fula faktiskt – brallor uppkavlade över vaderna. Sunkiga cykelskor (fula redan som nya för övrigt).

Den där mannen kommer farande på en lång, grön, sliten cykel med en plastlåda från Coop på flaket och killarna i 12-13-årsåldern tycker att det där nån man vill synas med, nån man vill ha sympati från. Ett Tja! och knyck på nacken.

Det går an. Det gör det.

(Jag är förresten inte 45 än.)

_DSF8390

Den där bli kul att se om tio år. Eller trettio. Det är en sån bild.

 

_DSF8393

Väg. Sidvind. Tungan fick verkligen hållas rätt i munnen.

 

_DSF8396

Min shoppinglista för dagen. 

 

_DSF8397

Den obligatoriska ICA-bilden.

 

_DSF8398

Så här är det: Kardemumma har Sveriges och alldeles säkert världens godaste bröd. Glöm exempelvis Gateau – svindyrt och sekunda. Jag skojar inte.