Ett besök hos Strindberg och luffaren

Männen och kvinnorna lutade sig mot stenväggen. Slutna ögon och solen som värmde deras ännu täckjacksinstängda kroppar. Men det var vår i luften. Och Strandvägen levde. Jag parkerade cykeln utanför Svenskt Tenn och klev snart in genom porten till höger, nummer 5, för en intervju.

På väg tillbaka hälsade jag på Strindberg, mannen som jag läste intensivt under en period i gymnasiet, som jag oombedd skrev en uppsats om (som jag inte fick någon cred för) och som jag ännu inte har något grepp om. Han såg rätt stel ut, ungefär som de andra som tryckte mot Dramatens stenvägg en bit bakom honom.

Grön våg

Det var en stadstur idag, som du förstår. I väldigt makligt tempo med tanke på svagheten igår. Trots det tog det inte mer än 50 minuter in till Roslagstull och sen hade jag grönt ljus nästan hela vägen fram till Dramaten, med undantag för korsningen Roslagsgatan-Odengatan (jag tror i alla fall att det var enda undantaget).

Kör du någonsin mot rött på cykel? Jag gör det. Jag kör aldrig mot rött i bil. Det är skillnad. Juridiskt är det förstås inte det, men det är ändå skillnad. Det där med rödljuskörning på cykel behöver jag nog utveckla i ett annat inlägg, inser jag.

Konfirmerad i Kyrkbyn

Luffaren utbrast: ”Det var länge sen jag såg en sån där cykel!”. Han satt utanför en av entréerna till Täby Centrum och var noga räknat ingen luffare. Bara lite luggsliten. Han bodde uppe i Gribbylund berättade han senare och sken upp när jag sa att jag skulle vidare bort till Kyrkbyn. ”Där är jag konfirmerad!” närmast proklamerade han både stolt och kanske en aning bitter. Eller fanns det senare bara i min tolkning?

Det var lite dyrt tyckte han, 20 000 kronor för en cykel. Men det förstod han, en sån fin och praktisk cykel. Jag försökte liksom presentera ett argument som försvarade den höga kostnaden: ”man kör ju inte lika mycket bil när man har en sån här, det sparar ju pengar …”

”Jag är imponerad”

Han verkade nästan besvärad och viftade med handen som höll en minimal cigarettstump utan filter. ”Jaja, vi glömmer det där … och föroreningar och sånt där … men vi glömmer det där med bilen nu …”

Och så tittade han på cykeln igen och utbrast ”jag är imponerad, det är jag”.

_____________

Även idag gjorde jag några noteringar:

  1. Efter att smort kedjan gick cykeln lättare. Det kan ha varit inbillning, men det spelar ingen roll. Det är upplevelsen som räknas.
  2. Det går att cykla till stan utan att svettas särskilt mycket och utan att det kostar särskilt mycket tid.
  3. En merinoullsunderställströja fungerar utmärkt även under lammullströja i varmt konferensrum. Åtminstone i 50 minuter. (Den ursprungliga planen var att byta till t-shirt)
  4. Det blommar överallt nu. Sommaren är snart här.