Klädguruns 7 bästa tips inför arbetsresan (på cykel förstås)

Det är morgon och det ser ut att vara varmt ute. Men en titt på termometern talar om att det är kallt. Samtidigt antyder en titt i SMHI-appen att det kommer att bli hyggligt varmt senare under dagen.

Så hur ska du klä dig?

Det är en fråga jag ställt mig själv många gånger. Vad ska jag ha på mig?

Fast numera händer det lyckligtvis rätt sällan. Jag har hittat rätt kläder för de flesta vädertyper. Här sju punkter som sammanfattar min klädstrategi när tempen håller sig över nollstrecket och det inte regnar (klädsel-vid-regn-tips kommer i separat inlägg).

Det är naturligtvis inte säkert att punkterna passar dig, men det är i vart fall något att utgå från om du ofta upptäcker att du har för lite eller för mycket kläder på dig efter en stunds hojande.

  1. En underställströja i merinoull åker alltid på om det inte är över typ 15 grader.
  2. Ligger tempen på mellan 5 och 15 grader tar jag på mig en tunn vindjacka av cykeltyp, i mitt fall en Gore Bikewear från strax efter senaste istidens upphörande. I början av turen får den vara stängd oavsett temperatur. Efter fem till tio minuter öppnar jag den efter behov, om det känns för varmt helt enkelt. Det är värt att påpeka att man inte ska vänta med att lätta på klädseln tills man är rejält svettig, eftersom fartvinden (eller motvinden) kyler svetten med ett högst obehagligt resultat. Fördelen med en jacka avsedd för cykling är att den är längre baktill för att täcka glipan ovanför brallorna som lätt uppstår vid en framåtlutad position, samt att den har ventilation i sidorna och på ryggen.
  3. Är det kallare än cirka 5 grader har jag en fleecetröja under vindjackan. Helst en tunn sådan och helst en av jacktyp så att den går att öppna helt.
  4. Under midjan försöker jag så långt det är möjligt att använda typ jeans, gärna i stretchtyg. Om jag ska sitta mer än en timme på cykeln drar jag först på mig vadderade cykelshorts. Annars får jag lätt skavsår och annat elände.
  5. Yllestrumpor! Om tempen ligger på mellan 0 och 5 grader. Att inte frysa om fötterna är kärlek till resten av kroppen och för sinnet.
  6. En tunn mössa (på huvudet) vid behov! I mitt fall åker mössan på i upp till typ 15 grader. Dessutom stoppar jag in hörlurar i öronen för att undvika öronvärk som annars uppstår när vinden bråkar i örongångarna.
  7. Arbetshandskar på händerna. Visserligen är det inte lika fräcka som cykelhandskar. Men de kostar bara en femtiolapp och bidrar till att så att säga jorda hela ekipaget en aning.