Sökes: mer nyanserade resonemang kring bilar och cyklar

Jag sätter mig i bilen med resten av familjen och undrar hur bilmotståndare tänker sig ett liv utan bil. Vi ska till Ulriksdals handelsträdgård och sedan träffa en kompis en bit bort. Vi ska ha åtta stora jordsäckar med oss. Jag uppskattar verkligen bilen.

Den där titeln Bikes vs Cars (Fredrik Gerttens hyllade film om bilindustrins makt över andra trafikslag än bilar) antyder att bilar och cyklar skulle gå att jämföra. Men det gör de ju inte. En cykel kan inte ersätta en bil, annat än för en mycket begränsad del av bilens användningsområde. Kanske har jag missuppfattat titeln, bara.

Sågad Volvo-färg

Volvos lansering nyligen av en slags reflexfärg tänkt för cyklister sågades rejält av cykelfolk. Det där gör Volvo bara för att skjuta över ansvaret för cyklisternas säkerhet på cyklisterna själva, trummades det i sociala medier och annorstädes. Jag funderar: eller så är färgen ett försök att stärka varumärket.

Jag är kanske naiv men tror att ett mer nyanserat resonemang kring bil och cykel skulle vinna större gehör hos folk. Samtidigt ser jag att många av cykelivrarna gör ett bra och viktigt jobb, att det alldeles säkert inte hade skett så stora förändringar på senare år som det har gjort när det gäller cykelinfrastruktur, om inte de hade slagit på sina trummor.

Så fortsätt gärna med det. Men avhåll er gärna från att försöka skapa motsättningar mellan människor som använder bil och människor som använder cyklar (de är ofta samma).

Jag fortsätter cykla. Därför att det är det bästa sättet att förflytta sig på jorden. Och när inte det räcker till kör jag bil.

Här är bilder från en av mina dagar på jorden, nämligen just denna. Samtliga från Ulriksdals handelsträdgård.

800px__DSF8124

Trädgårdsmästaren på Ulriksdals handelsträdgård vet hur man marknadsför örter.

 

Det var taket som fastnade.

Det var taket som fastnade.

 

800px__DSF8141

Så var vädret idag. Stark sol men fortfarande rätt svalt.

Så var vädret idag. Stark sol men fortfarande rätt svalt.

När man inte kan bestämma sig för en färg.

När man inte kan bestämma sig.

Jag har ingen aning om vad det här är.

Jag har ingen aning om vad det här är.

Du gillar kanske också...