Vårda ditt däck och undvik punktering

Det är vår. Det har varit grus på cykelbanorna under lång tid och risken för punktering är hög. Högre nu än tidigare faktiskt. Åtminstone om du har däck med mönster som innehåller små, smala glipor. Det är nämligen där du hittar den vanligaste orsaken till punkteringar så här års.

Stenflisorna börjar bli en risk

Visserligen har du kört på grus hela vintern, om du nu vintercyklar. Men förmodligen har du klarat dig rätt bra från punkteringar om du kör med hyggliga däck. Men nu, när däcken rullat en årstid på grus, börjar de små stenarna eller stenflisorna som fastnat i mönstret bli en risk. De äter sig nämligen sakta men säkert genom gummit och roundabout mars-april är det inte ovanligt att någon eller några kommit igenom eller nästan igenom. Ålrajt, det är ju högst individuellt och beror på hur mycket du cyklar, hur tungt du lastar, vilken sorts grus din kommun använder etcetera, men det är i vart fall min erfarenhet.

Gör inte om mitt misstag

Hur som helst är det hög tid att peta bort de små stenflisorna som fastnat i däcket. När jag gjorde det i förra veckan upptäckte jag flera små rackare som redan krupit ner i gummit så mycket att de nästan inte längre gick att se. Och samtliga punkteringar jag haft på min Bullitt har varit av den sorten – flisor som ätit sig igenom däcket under lång tid.

Jag har alltså slarvat med däckvården. Gör inte om mitt misstag.