Varför är cykelaffärer så trista?

Jag blir besviken varje gång. Minnena från barndomen, ungdomen lockar in mig men när jag väl är där vill jag bara ut igen.

Jag pratar om cykelaffärer. Det är så fatalt trista att jag skulle baxna varje gång om det inte vore så att miljön sög all energi ur mig. Där står cyklar från ett fåtal stora tillverkare på rad, med prislappar dinglande från styren. Ofta tätt, tätt så att man inte riktigt ser hojarna. Men bara anar dem och får nöja sig med utsikten mot en och annan som har förärats en plats där det faktiskt går att se hela cykeln.

Som bläckpatroner

Dussintillbehör från stora leverantörer uppradade på väggar och ställ som om det handlade om bläckpatroner, kontorsstapelvaror eller anonyma vvs-detaljer. Inget som vill något, inget som kittlar.

Kläder ihopköttade på klädställningar man förmodligen fick billigt när EPA-varuhuset i Solna centrum slog igen på 70-talet. Det finns ibland en del vad jag förmodar ska föreställa kreativa skyltningar men de tycks utgå från manualen för samma varuhus. Dött, pliktskyldigt. Själlöst. Utan hjärta.

Man blir inte sugen. Inte på att köpa cykel. Inte på att skaffa en ny ringklocka. Inte på nånting faktiskt. Men vill bara därifrån.

Varför är det så? (Well, jag antar att svaret är mycket enkelt: cykelbutiksägare överlag är bra på cyklar, inte på butiksförsäljning)

Förresten känner jag till en del lysande undantag. Känner du till några?

Här dagens happenings on wheels.

featured__DSF8218

Idag blev kanske återvinningsstationsbesöket en ursäkt för att slippa springa, vilket jag insåg att jag borde gjort för att hålla liv i Projekt 44. Men i så fall var det en undermedveten ursäkt. Och skräpet behövde ju bort. Jag kom till Upplands Väsby innan jag kom mig för att stanna och tömma lådan.

featured__DSF8217

 

featured__DSF8220

Jag kom till en bra cykelbutik. Det är inte det. Men kanske lite väl charmigt. Jag behövde en klingnyckel (att dra åt bultarna som håller klingorna eller kedjehjulen, de där som sitter innanför högra pedalen (eller egentligen vevarmen …), en slang till sonens mountainbike och en uppsättning handtag till hans vardagscykel. 

 

featured__DSF8221

Det är som en lagerlokal. Kanske borde man förföras av mängden. Jag vet inte.

featured__DSF8224

En luftledningsstolpe, eller kraftledningsstolpe, är väl ingen konst att formge. Man bara … ett fundament och så nåt som drar iväg upp mot himlen. Eller? Jag kan inte låta bli att titta på de här varje gång jag passerar.