7 steg som motar den tröga typen i dig

Är det svårt att komma iväg på hojen, tycker du? Då har jag ett bra recept. Följer du det kommer du alltid att komma iväg. Oavsett omständigheter.

Då blir det nämligen inte en fråga om huruvida du ska cykla eller inte. Det blir över huvud taget ingen fråga. Du bara gör varje steg, mekaniskt, tänker inte ens på nästa, och så innan du vet ordet av är du uppe på hojen och iväg.

(För övrigt har bilden ovan inget att göra med innehållet, på annat sätt än att jag såg dem idag.)

Steg för steg – mekaniskt

Det är förstås mitt knep och jag vet inte om det funkar på dig. Men jag använder det, särskilt när det regnar eller på annat sätt är dåligt väder. Idag behövde jag kanske inte den där hjälpen särskilt mycket. Jag har ingen tillgång till bil just nu och dit jag skulle är det väldigt krångligt att åka kollektivt. Vädret var fint (om än blåsigt). Men jag kände inte för att cykla. Så. Då följde jag den här mentala listan. För att den ska bli vattentät för dig behöver du troligen justera den här och där.

But you will get the point!

  1. Skriv in adressen dit du ska i Google Maps. Notera hur långt det är. (Det här steget bör du förstås göra en god stund innan du ska åka, så att du vet hur lång tid du kommer att behöva.)
  2. Bestäm klädsel därefter. Jag skulle åka 11 km till mitt mål vilket gör ungefär en halvtimme på cykeln. Därför uteslöt jag cykelbyxa-med-blöja och merinoullströja. Jag åkte i jeans och skjorta.
  3. Packa väskan så att du känner dig trygg! I mitt fall innebar det att lägga ner en fleece (frysa är i stort sett det värsta som finns), en cykeljacka, en extra t-shirt (om jag skulle vara dyngsvettig när jag kommer fram), betalkort, nycklar, lampor (om hemfärden skulle komma att ske sent).
  4. Ta på dig skorna.
  5. Ta på dig hjälmen (just det här steget glömde jag faktiskt idag)
  6. Kontrollera att du har lilla haverikittet på plats. Det är i mitt fall en påse med däckavtagare, slangar, pump, kedjelås och klingnyckel. Normalt bör väl en slang räcka, men min cykel har olika hjulstorlek fram och bak. Och kedjelås är nog lite overkill, men jag har råkat ut för kedjebrott tre gånger och just nu låter kedjan oroväckande mycket som strax innan dessa tidigare tillfällen. Klingnyckeln behövs inte – så stryk den.
  7. Greppa väskan och bege dig ut till cykeln. Har du kommit så här långt behöver du ingen punktlista längre. Det är för sent att vända om och faktiskt är du redan så gott som framme.

 

Exponeringar idag

_DSF8662

Steg 1: kolla optimal väg och hur långt det är.

 

_DSF8663

Ungefär steg 4 på listan. När skorna väl är på brukar det vara kört. Då är det ofta för sent att ändra sig. Du är på väg ut till cykeln på allvar nu.

 

_DSF8664

Se till att du har handskar avsedda för ändamålet. 

 

_DSF8665

Så är ser ett komplett reparationskit ut!

 

_DSF8666

Utan de här vinner punkan över dig. Glöm inte!

 

_DSF8667

Man kommer iväg till slut och det gör inte ens något att man blir omkörd.

 

_DSF8725

Vid Gårdsfogdevägen i Bromma sken solen från ett visst håll idag.

 

_DSF8727

Med så här snygga skor blir det ännu roligare att cykla, ännu oftare, tror jag. Måste skaffa. (just det här paret väntade på att tåget skulle passera vid Sundbybergs station)