Bikes vs cars – inte det vanliga vi-mot-dem-bajseriet

Jag var helt oförberedd. Svaret kom som en befriare i det snåla, futtiga, hårda klimat som ofta råder mellan bilister och cyklister. Mannen bakom den uppmärksammade dokumentärfilmen Bikes vs cars, förmodligen den enda som gjorts om cykling och bilism ur ett samhälleligt perspektiv, svarar på frågan om hur ”slaget mellan bilar och cyklar ser ut”, som titeln på hans film antyder att det handlar om.

– Nej, det är väl egentligen inte så mycket ett slag mellan cykeln och bilen, utan mellan två olika sätt att bygga städer på … kanske snarare mellan bilar och bilar som tar plats av varandra.

Han heter Fredrik Gertten och behövde inte säga mer där han satt i SVT:s morgonsoffa. Jag var med ens med honom. Men han fortsatte att svara balanserat och så nyanserat tiden tillät på frågor kring problematiken som bilsamhället har fört med sig, fortsätter att föra med sig. Han kastade ingen skit åt något håll. ”Biltillverkarna kan ju inget annat än att fortsätta tillverka bilar”.

– Det är inte bilisternas fel att det ser ut så här, sa han också och pekade på att det är politikerna som måste fatta beslut så att en förändring bort från det allt mer biltyngda samhället kan ske eller accelerera.

Jag kommer kanske sent in på planen och ber om ursäkt för att jag varit skeptisk till filmen eller kanske snarare anslaget (titeln tycker jag fortfarande är missvisande).

Jag har ännu inte sett den.  Men jag såg och hörde hur Fredrik Gertten svarade och resonerade i tv-soffan hos SVT kring den. Det räcker för att övertyga mig. Bikes vs cars borde rimligen vara en av de viktigaste filmerna på varje medveten medborgares lista.

Se klippet från SVT

Se trailern för Bikes vs Cars

Du gillar kanske också...