Den onda cirkeln

Den är väl egentligen inte ond, men konsekvenser av den bidrar onekligen till bekymmersamma effekter. Som höjd medeltemperatur på jorden – med följden att en tredjedel av planetens naturliga levnadsmiljö för växter och djur riskerar försvinna, extremt vädervilket kan antas kosta människoliv, höjda vattennivåer i våra hav. Och lite annat smått och gott. (WWF skriver lite om det)

Så även om själva cirkeln inte är ond är den ändå inte särskilt bra. Jag talar om att använda bilen. Jag talar om min användning av bilen. Den skapar en slags nedåtgående spiral, så att när jag väl kommit in i vanan att ta bilen – det räcker med en endaste dag som i dag – så fortsätter jag förfärande lätt även när jag inte behöver den. Som idag.

Mycket bil blev det

Jag hade varit fram och tillbaka till Arninge för att hämta 200 meter plank till altanen. Jag skulle för övrigt också passera XXL för att skaffa rullskidstavspetsar vad nu det har med saken att göra. Och jag skulle hämta grus. Det blev en hel del bilåka idag med andra ord.

När jag senare skulle ner till affären för att hämta middagsmat.

Satte jag mig i bilen.

Jag gick 75 meter till parkeringen – förbi cyklarna som står fyra meter från ytterdörren – satte mig i bilen och körde 800 meter i gassande solsken till affären. När jag kom hem fick jag bära två svintunga kassar (en fylld av skruv och beslag från byggvaruhuset sedan tidigare ärende) 75 meter.

Jag liksom bara gapade över min egen dumhet, lathet. Eller vad det nu var. Det märkligaste av allt är att jag inte ångrar att jag tog bilen nu när jag skriver detta. Jag har inte ens dåligt samvete. Jag är bara väldigt, väldigt trött.