Håll trycket uppe för bövelen

Om det är så här lågt tryck i däcket ska du inte ens fundera på att ge dig ut. Du ska inte ens titta på cykeln. Bara pumpa.

Det skämtas, har jag sett i amerikanska cykeltidningar, om att européer pumpar sina däck så in i bomben hårt. Och man gör sig lustig över att européer då inte inser att det blir obekvämare att köra, hårdare. Stötigare. Att det naturligtvis vore bättre att göra som amerikanerna själva, pumpa däcken lite mindre hårda. Rentav mjuka.

Då har man ju så att säga lite fjädring i däcken, resoneras det.

Jojo. Det duger ju om man cirklar runt kvarteret något varv. Eller rentav beger sig till en annan stadsdel. Men om man ska cykla lite längre och dessutom har annat att göra under dagen än att sitta på cykeln, måste jag å det bestämdaste förorda stenhårt pumpade däck.

Därför att det rullar lättare. Inte lite lättare, utan en ett par tre växlar lättare, om du förstår vad jag menar 

Så hur hårt är ”jättehårt”? Well, du får helt enkelt titta på sidan av däcket där det står hur högt tryck däcket bör köras med. Jag brukar lägga mig mitt i spannet (utan att riktigt veta varför men jag tror det är en allmän livsfilosofi jag har – att aldrig dra iväg åt någon extrem (det går sådär)).

Men har du bra däck ger ”mitt i spannet” rejält hårda, lättrullande däck. I mitt fall handlar det om cirka 60 psi (pounds per square inch). Det är egentligen rätt lite om vi nu snackar stenhårda däck, men det beror på att jag har rymliga mtb-däck på Bullitten. Smala landsvägsracerdäck brukar man trycka upp till över 100 psi.

Och glöm handjagare till pumpar. De duger när du punkar ute på vägen och behöver kunna ta dig hem. Men ska du få något rejält gjort vid pumpen behöver du en fotpump med manometer (tryckmätare). Gärna en bra fotpump (sponsorer kan ringa nu).

Exponeringar idag

Cyclevill BLOGG

Vacker cykelväg ut ur Täby Kyrkby. Och väldigt bilfri.

_DSF9146Körde förbi en kollega …

 

_DSF9148

Parkerad och klar i Bromma. Intill en betydligt lättare kusin.

 

_DSF9149

Alla måste stanna för tåget! Även i Sundbyberg. I går hade jag nog hellre suttit i den där Audin om jag ska vara ärlig. Det var segt på hojen. 

 

_DSF9150

_DSF9153

Snart hemma. Bara en järnvägsbom till (här vid Visinge).

Du gillar kanske också...