Jag trivs i cykelstaden Stockholm, bilister gillar mig

Jag kan vara rätt gnällig. Se mörker där andra ser ljus. Därför blir jag förvånad när jag ser det stora antalet cyklister i mitt flöde som ryter till så fort de stöter på en bil som står i ett cykelfält, eller grus som ligger på cykelbanan, eller en fotgängare som inte har hört ringklockan. Eller något annat tämligen trivialt. Som ser mörker där jag ser ljus (inte bilen i cykelfältet – utan jag på cykeln).

Kör runt

Det gormas och hytts med nävar i sociala medier som om stora oförrätter har begåtts. Jag cyklar dagligen och ser en del av det som de arga ser. Men jag kan inte förmå mig att bli arg. Jag cyklar och störs mer av motvind än av en felparkerad bil (tips till sig som stannar, tar bild på bilen, postar på Facebook med vidhängande osande kommentar: sväng runt bilen efter att ha kollat att kusten är klar).

Jag förstår att de arga drar sina förvisso välbehövliga strån till stacken. Cykelinfran ligger efter och måste lyftas (det är i princip alltid infrastrukturen som direkt eller indirekt orsakar det som de arga ryter åt – sällan individer). Och det sker inte av sig själv. Det måste till sådana röster som Krister Isakssons, Jon Jogensjös och andras. Så tolka mig rätt – det måste till röster från arga och/eller kritiska cyklister som reagerar på sådant som är fel. Bara det inte leder till att cyklister ses som ”de där som alltid är arga och skäller”.

Jag får göra misstag

Eller att det skapar eller när en bild av att cykling i Stockholm är något endast självmordsbenägna ger sig på. Stockholm är en bra cykelstad, även om den naturligtvis kan bli bättre.

Jag skulle också vilja säga något om den självuppfattning som många tycks ha att man som cyklist ses som mindre värd. Det är en uppfattning som är mig helt främmande. Jag får varje dag bekräftelse på att jag får ta plats i trafiken, jag får göra misstag, jag får vara med. Det är mycket sällan bilister agerar på ett sådant sätt att jag kan misstänka att de upprörs över mig eller mitt beteende.

Så du som ännu inte är arg, fäst inte för stor vikt vid allt rytande och gormande som försiggår i sociala medier. Det är inte så illa som det kan se ut – de arga rösterna vill bara göra en bra cykelstad ännu bättre.