Skräpstart på resan mot afrikansk drottning

Hon stod längst bort på fältet. Motorerna igång. Väntade, tycktes det. Jag stannade till. Hade varit på Hagbytippen med kläder som blivit för stora och papp och glas som blivit över. Stod där vid sidan av Vallentunavägen och väntade. Hoppades på att få se en start.

Snart började hon rulla över gräset. Men det gick för långsamt. Det skulle inte bli någon flykt idag. Snart vek hon av från startbanan – det jag antar är startbanan och som egentligen är ett fält som bonden hyr ut. Hon ställde sig tillrätt en bit bort och människor rörde sig sakta mot henne.

Jag följde efter, rullade upp cykeln på den lilla höjden och gick ner mot den gula damen.

– Får man titta, undra de jag försiktigt.

– Om man tittar försiktigt, fick jag till svar.

Det gjorde jag. 

Congo Queen, som flygplanet heter, är en Douglas DC-3 och den ena av två som flyger regelbundet i Sverige. Föreningen som håller henne vid liv är Vallentuna Aviatörförening. De har cirka 400 medlemmar och fick just ytterligare en.

congoqueen-side congoqueen-prop congoqueen-ppl congoqueen-nose-profile congoqueen-landing-gear DC-3 Congo Queen, Vallentuna Aviators