Knog Pwr commuter – snygg cykelbelysning som laddar mobilen

I Knog Pwr commuter får du en lätt lampa med snygg, ren design och en ljusstyrka på fullt tillräckliga 450 lm. Det placerar den i samma styrkeklass som exempelvis Sigma Aura 60 USB. I Knog Pwr commuter får du också en nödladdare för din telefon.

Lampans rörformade hölje är av metall och ger inledningsvis ett förtroendeingivande intryck. Ett intryck som tyvärr dras ned något vid användning.

  • Ljusstyrka: 450 lm
  • Laddningstid: 3,5 h
  • Lystid per laddning: 40 min-7 h (längre vid blinklägen)
  • Vikt: 85 g
  • Pris: 500 kr
  • Övrigt: Kan användas för att nödladda mobil

Bara 40 minuter i starkaste läget

Knog Pwr commuter har en maximal ljusstyrka på 450 lm. Det är fullt tillräckligt för normal cykelpendling. Däremot klarar lampan bara att leverera så kraftigt ljus i 40 minuter på en laddning. För en rimligare livslängd behöver du gå ner till det näst kraftigaste läget, som ger 190 lm. Då kan du använda lampan i 2,5 timmar innan den behöver laddas.

Anpassa lampans effektlägen

En av finesserna som Knog Pwr commuter är tämligen ensam om i kategorin ”Cykelpendlarlampor” är möjligheten att anpassa fem av lampans olika effektlägen. Istället för att behöva välja mellan 450 lm och 40 minuters batteritid och 190 lm och 2,5 timmar, kan du exempelvis ställa in lampan så att den lyser med 350 lm under drygt en timme.

För att programmera lampan behöver du ladda ned och installera ett särskilt program i datorn, och ansluta lampan med USB-sladden. Dessutom måste du registrera dig för att kunna genomföra anpassningen.

Ett minst sagt omodernt förfarande, som i vårt fall inte ens gav något resultat. Programmet uppmanade oss att ansluta lampan, trots att den redan var ansluten. Längre än så kom vi inte.

Ladda mobilen med lampan

Om batteriet i din mobiltelefon håller på att ge upp kan Knog Pwr commuter bidra med lite kraft. Men du får se upp så att du inte dränerar lampans batteri helt. Tillverkaren anger att lampans batterikapacitet ger ungefär 10 procents laddning av en iPhone 7 och en timmes lystid vid 200 lm.

Locket som täcker USB-uttaget på lampans baksida är pilligt att få loss på ett kontrollerat sätt.

För att komma åt ladduttaget behöver du ta bort luckan på lampans baksida, en operation som inte är helt enkel då spärrknappen som behöver tryckas in är liten och inte ger någon tydlig ”kvittens” på när du tryckt in den. Dessutom riskerar du att tappa locket när du väl fått av det.

Remmen som används för att fästa Knog Pwr Commuter är i minsta laget, dessutom aningen för kort.

Knog Pwr commuter fästs på sedvanligt sätt med en gummirem runt styret. Remmen är i minsta laget och det kan vara lite knepigt att få ett bra grepp om den, i synnerhet med handskar på händerna. Det krävs orimligt mycket kraft – och ett bra grepp om remmen – för att fästa lampan som på bilden ovan.

Sex lägen hos Knog Pwr commuter

Knog Pwr commuter har tre styrkelägen på 450, 190 och 50 lm. Utöver det finns tre lägen för blinkande ljus.

Knog Pwr commuter är hyggligt enkel att hantera, även om knappen som används för att tända och släcka lampan, samt växla mellan de fem olika effektlägena, är i minsta laget. De tre lägena för fast ljus ger 450 lm, 190 lm respektive 50 lm. Utöver dessa kan lampan blinka med olika ljusstyrkor. I det svagaste blinkläget räcker en laddning i upp till 35 timmar. På maxläget ger lampan upp efter 40 minuter.

Så lyser Knog Pwr commuter

Knog Pwr commuter har en elliptisk ljusbild. Lampan lyser tillräckligt brett för att du ska få en bra bild av vad som sker bredvid vägen. Däremot kan den lätt blända mötande trafik, genom att ljusbilden inte är avgränsad i höjdled. Det här är inget som utmärker Knog Pwr commuter. I det avseendet är den tvärtom en i mängden. Men eftersom det finns lampor som faktiskt ger en ljusbild som tar hänsyn till medtrafikanter (exempelvis Sigma Aura 60 USB) är det värt att notera.

Knog Pwr Commuter vid 50 lm. Avståndet till målet är 40 m.
Knog Pwr Commuter vid 190 lm. Avståndet till målet är 40 m.
Knog Pwr Commuter vid 450 lm. Avståndet till målet är 40 m.

Slutsats Knog Pwr commuter:

Preliminärt: Knog Pwr commuter är framför allt en snygg lampa. Tyvärr utmärker den sig inte särskilt i andra avseenden. Den är lite knepig att fästa på styret och ljusbilden gör att lampan lätt bländar medtrafikanter. Att den kan nödladda din telefon är möjligen ett plus, men då batterikapaciteten är så liten är vi tveksamma till hur användbar den funktionen är i praktiken.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar