Lezyne Macrodrive 1300 XXL – brutal cykelbelysning

Lezyne Macrodrive 1300 XXL är utan tvekan den starkast lysande allt-i-ett-cykellampan vi har testat. Den utlovade maximala ljusstyrkan är 1300 lm och nog förmår den skapa lite av dagsljuskänsla en bit framför cykelstyret.

  • Ljusstyrka: 1300 lm
  • Laddningstid: 3,5 h
  • Lystid per laddning: 2,5-148 h
  • Vikt: 345 g
  • Pris: 599 kr

Lampan är förhållandevis stor och tung, vilket knappast förvånar med tanke på den generösa ljusstyrkan, men också på det rejäla höljet i aluminium. Lezyne Macrodrive 1300 XXL inger förtroende direkt ur förpackningen.

Fästet är rejält men kan vara lite knepigt att hantera.

Fästet är av enklast tänkbara modell, där en gummirem dras runt styret och fästs i en hake. Inledningsvis hade vi lite problem med att få remmen att fästa i haken, och ställer oss frågande till hur enkel operationen kommer att vara i vinter, när kylan har oss i sitt grepp och handskar gör oss fumliga och klumpiga.

När väl remmen hakat i haken sitter Lezyne-lampan däremot mycket stadigt, samtidigt som positionen är enkel att justera.

Från stearinljus till sökljus

Som alla cykellampor kan Lezyne Macrodrive 1300 XXL användas i flera lägen, beroende på hur mycket ljus du behöver. Lampan kan även blinka och pulsera.

Åtta timmar på en laddning

I sin lägsta inställning lyser lampan snarast stearinljussvagt. Enligt tillverkaren avger den den då 15 lm, vilket knappast duger för att ens synas på 300 meter (lagkravet). Den har ytterligare fyra styrkelägen för 150, 450, 800 och alltså 1300 lm.

I 450-läget räcker en laddning för åtta timmars belysning.

Så lyser Lezyne Macrodrive XXL 1300

Cykellampan från Lezyne har ingen lins framför lysdioderna som formar ljusbilden. Den ger en konformad, symmetrisk ljusstråle och lyser långt och brett. Det är förvisso bra om syftet med lampan är att skapa så mycket ljus över så stor yta som möjligt, som vid cykling i skogen. Det är inte lika fiffigt när du cyklar i miljöer där andra trafikanter rör sig.

Varning: lampan bländar lätt

En lampa som uppför sig som Lezyne Macrodrive 1300 XXL kommer förmodligen att blända eller i vart fall kraftigt irritera delar av omgivningen.

Nedan ser du lampans ljusbild och får en uppfattning om hur väl den lyser upp framför cykeln vid olika styrkeinställningar.

Lezyne Macrodrive vid 15 lm. Avståndet till målet är 40 meter.
Lezyne Macrodrive vid 150 lm. Avståndet till målet är 40 meter.
Lezyne Macrodrive vid 450 lm. Avståndet till målet är 40 meter.
Lezyne Macrodrive vid 800 lm. Avståndet till målet är 40 meter.
Lezyne Macrodrive vid 1300 lm. Avståndet till målet är 40 meter.

Sammanfattning Lezyne Macrodrive XXL 1300

Lampan från Lezyne blev snabbt en favorit. Främst tack vare det gedigna höljet, det enkla handhavandet och det rejäla fästet – även om det kan komma att visa sig något svårhanterat i vinterkyla och mörker.
En batteritid på åtta timmar i det läge som är mest användbart för pendling bidrar också kraftigt till favoritstatusen. Samtidigt är den aningen större än många andra pendlarlampor, och kan upplevas som lite klumpig. Dessutom behöver du vara på din vakt så att du inte bländar mötande trafikanter med lampan. Justera vinkel och ljusstyrka.

2 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar