Haglöfs Corker Large – prisvärd kvalitet men inget för längre pendling

Den ser en aning knasig ut, Haglöfs ryggsäck som heter Corker. Den har funnits i åratal och blivit något av en klassiker i urbana miljöer. Men fungerar den för cykelpendling? Efter ett kortare test kan vi konstatera att ryggsäcken förvisso har sina förtjänster, men också några brister.

Sammanfattningsvis är den inte en modell vi skulle välja för längre sträckor på cykeln. Men vi gillar den av andra skäl.

{{CODE1}}

Specifikationer Haglöfs Corker Large

Mått: 51x17x 32 cm 
Volym: 20 l
Vikt: 0,9 kg
Färg: Mörkblå, klarblå, röd, svart
Vattentät: Nej
Komprimeringsremmar: Nej
Bröstrem: Ja
Höftrem: Ja, avtagbar
Pris: 900 kr

Säcken håller formen

Corker finns i fyra storlekar, från X-small till Large. Vi testade Large-modellen som rymmer cirka 20 liter. Gemensamt för samtliga storlekar är den lite udda formen och det faktum att säcken är tillverkad på ett sådant sätt att den inte ”säckar ihop” när den inte är fylld av packning, som de flesta andra ryggsäckar.

Haglöfs Corker Large på Cykel.guru - huvudfack
Huvudfacket med den gigantiska öppningen på sidan av ryggsäcken.

Men den största skillnaden mot övriga modeller på marknaden är nog att öppningen till huvudfacket utgörs av ena sidan av säcken. Det ger en snarast oöverträffat enkel tillgång till innehållet i väskan, eftersom du slipper gräva ”på djupet”.

I locket till huvudfacket finns sedvanliga fack för plånbok, mobiltelefon och andra småsaker som mår bra av lite påtaglig struktur. Även väskans andra långsida går att öppna, in till ett avlångt utrymme med några fack av olika storlekar och slag.

Haglöfs Corker Large på Cykel.guru - toppfack
Toppfacket på Haglöfs Corker rymmer sådant du vill ha lättåtkomligt under resan, som hörlurar, mobil och en bok.

Det tredje blixtlåsförsedda facket hittar du högst upp på säcken, och är rimligen tänkt för sådant du behöver komma åt snabb och enkelt. Det rymmer exempelvis en plånbok, mobil och ett par hörlurar utan problem.

Komprimeringsremmar saknas

Haglöfs Corker large har inga komprimeringsremmar eller motsvarande anordning. Du kan alltså inte dra ihop säcken när packningen inte riktigt fyller ut den, något som kan göra att ryggsäcken hänger och slänger en aning på ryggen. Men den här kommentaren hamnar definitivt i marginalen – det rör sig inte om någon avgörande brist.

På säckens framsida löper en resårlina i en slags nätform, som går att använda för att fästa exempelvis en hjälm eller andra saker som inte får plats inuti säcken.

Enklare konstruktion ger sämre ergonomi

Jämfört med de flesta andra ryggsäckar som vi har testat här på cykel.guru känns Haglöfs Corker lite gammal i sin konstruktion. Det märks främst när du tar på dig ryggsäcken. Ryggplattan skapar ingen ventilation mot ryggen och när säcken är packad vilar den liksom tyngre mot ryggen än modernare modeller, som Osprey Metron.

Men de minimalt vadderade axelremmarna fördelar trycket bra och överlag är säcken ändå ganska bekväm att bära, bortsett från att ryggen snabbt blir varm och svettig.

Haglöfs Corker Large på Cykel.guru - ryggplattan
Det är egentligen inget fel på bärkonstruktionen hos Haglöfs Corker. Men den känns lite gammal i jämförelse med moderna säckar som ofta sitter bättre mot ryggen.

Den enkla ryggplattan är egentligen det enda skälet till att vi inte rekommenderar Haglöfs Corker för annat än kortare cykelpendling. Däremot skulle vi gärna använda säcken för kortare turer på cykeln, och för andra sammanhang där du inte behöver jobba dig varm halvtimmesvis med ryggsäcken på ryggen.

Den lite udda utformningen ger inte bara utseendemässig karaktär åt Haglöfs Corker, den gör också packningen lättåtkomlig.

Hög kvalitetskänsla

Det är också värt att påpeka att ryggsäcken känns förtroendeingivande. Materialen är såvitt vi kan bedöma av hög kvalitet och det finns ingen anledning att tro att den inte skulle klara av flera års daglig användning.

Pendlarpackning i Haglöfs Corker

Omdöme Haglöfs Corker Large

Om du är ute efter maximal komfort på längre cykelturer är Haglöfs Corker fel val. Den enkla ryggplattan gör att du snabbt blir varm och svettig, samtidigt som säcken ”hänger tungt” mot ryggen. Den är helt enkelt inte lika bekväm som en modernare konstruktion, som Deuter Giga eller Osprey Metron.
Men om du bara tillbringar kortare tid på cykel och värdesätter utseendet och det faktum att innehållet är lättåtkomligt tack vare den stora sidoöppningen, kan hos Haglöfs Corker vara rätt val.

Lämna ett svar