Magicshine MJ 900B/MS-602 1000 – flexibel cykelbelysning för dagsljuskänsla

Trångt på styret? Då är Magicshine MJ 900B/MS-602 1000 ett bra alternativ. Eftersom batteriet är separerat från själva lampan tar den senare minimalt med plats på styret. Batteriet hänger du på ramen med hjälp av ett kardborreband.

  • Ljusstyrka: 1000 lm
  • Laddningstid: 3,5 h
  • Lystid per laddning: 2,2 h (maxeffekt)
  • Vikt: 48 g (lampan) + 167 g (batteriet)
  • Övrigt: Kan även användas som hjälm- eller pannlampa
  • Pris: 499 kr

Gedigen konstruktion

Både lamphuset och batterihöljet är av plast och ger en robust känsla. Lampans fäste är av metall och gummiringen som håller lampan runt styret är kraftig. Det borgar för lång livslängd och gör den också enkel att greppa när du fäster lampan på styret, eller tar av den.

Bländande ljus

Lampans angivna styrka är 1 000 lm, alltså något lägre än Lezyne-lampan i testet. Och precis som hos den saknar Magicshine MJ 900B en samlande lins framför ljusdioden. Det ger en spridd ljusbild som lätt kan blända omgivningen om du inte ser till att vinkla ned lampan.

Bluetooth-koppling till mobilen

Lampan skiljer sig från de övriga i testet inte bara genom det separata batteriet. Magicshine MJ 900B/MS-602 1000 går att styra via en app i telefonen, där du bland annat kan ställa in ljusstyrkan för lampans olika lägen. Vi har ännu inte kommit på varför vi skulle vilja göra detta, och betraktar Bluetooth-kopplingen som i princip meningslös.

Ladda mobilen från lampans batteri

En skillnad som vi däremot uppskattar är möjligheten att USB-ladda exempelvis en telefon från lampans batteri. Tänk bara på att lampans brinntid kortas när du utnyttjar batteriet på det sättet.

Tre lägen som kan anpassas

Magicshine MS-602 1000 / MJ 900B

I appen kan du anpassa hur starkt lampan från Magicshine ska lysa i de fyra olika lägen som går att ställa in. Här ser du fabriksinställningen med tre effektlägen.

Så lyser Magicshine MS-602 1000/MJ 900B

Stort, långt och starkt. Så kan man sammanfatta ljuset från Magicshine-lampan. Den ger 1000 lm, men upplevs inte som märkbart svagare i ljusstyrka än Lezyne XXX. Möjligen är ljusbilden något mer samlad eller fokuserad, varför den når åtminstone lika långt eller längre än Lezyne-lampan.

Men precis som de flesta övriga lampor bländar Magicshine MS-602 1000/MJ 900B lätt. Linsen samlar inte ljuset i horisontalplanet, utan levererar en konisk ljusstråle. Därför behöver du vinkla ned lampan ordentligt när du cyklar i miljöer där du möter andra trafikanter.

Magicshine MS-602 1000/MJ 900B vid 200 lm. Avståndet till målet är 40 m.
Magicshine MS-602 1000/MJ 900B vid 470 lm. Avståndet till målet är 40 m.
Magicshine MS-602 1000/MJ 900B vid 970 lm. Avståndet till målet är 40 m.

Slutsats Magicshine MS-602 1000/MJ 900B

Om du cyklar i skogen eller andra miljöer där du behöver mycket ljus, men inte vill tömma kontot på onödigt mycket pengar, är Magicshine MS-602 1000/MJ 900B ett av de bästa alternativen på marknaden. Lampan ger ett starkt ljus med lagom stor spridning – dock med uppenbar bländrisk – och det separata, kraftiga batteriet gör att du kan köra lampan på full effekt i över två timmar. Om du däremot bara är ute efter en smidig lampa för cykelpendlingen blir du förmodligen mer nöjd med en allt-i-ett-lampa som dessutom inte bländar, som Sigma Aura 60 USB.

2 kommentarer

Lägg till din →

Hej!
Berätta gärna på ett enkelt sätt hur jag laddar min MJ-900B cykelbelysning. Ska jag behöva köpa en kabel som passar i ett vanligt vägguttag?
Mvh
Irma

Hej, jag har inte testexemplaret kvar, men såvitt jag minns laddas den med en usb-kabel ur ett usb-uttag.

Lämna ett svar