Sigma Aura 60 USB imponerar med balanserat, starkt ljus

Sigma Aura 60 USB är en hyggligt lätt och kompakt cykellampa. Storleksmässigt såväl som i fråga om ljusstyrka är det en betydligt beskedligare skapelse än exempelvis Lezyne Macrodrive 1300 XXL. Plasthöljet känns förvisso stabilt och hela konstruktionen andas kvalitet.

  • Ljusstyrka: 60 lux (når 70 m)
  • Laddningstid: 3,5 h
  • Lystid per laddning: 4-10 h
  • Vikt: 105 g
  • Pris: 550 kr
  • Övrigt: Ger en ljusbild som inte bländar. ”StVzo-klassad” (godkänd enligt tyska vägtrafikförordningen)

Inte starkast – men fullt tillräcklig

Tyvärr anger Sigma ljusstyrkan i lux istället för lumen – två storheter som inte är direkt jämförbara. (Lux talar om hur mycket ljust som träffar en viss yta, medan lumen anger mängden ljus som lämnar en ljuskälla.)

Men en jämförelse med Lezyne Macrodrive 1300 XXL antyder att Sigma Aura 60 lyser med en styrka motsvarande cirka 400 lm. Hur som helst fullt tillräckligt för pendling även i mörka miljöer, med andra ord. En finess vi uppskattar särskilt är att lampan fungerar som ett slags positionsljus åt sidorna, vilket ökar synligheten i trafiken.

Sigma Aura 60 är föredömligt enkel att montera på styret.

Fästet är av typen gummi-flärp-runt-styret och lampan är föredömligt enkel att få på plats och lossa. Lampan sitter stadigt på styret, men kan enkelt vinklas för att justera ljusriktningen.

Tre lägen hos Sigma Aura 60 USB

Sigma Aura 60 USB har tre styrkelägen. 18, 30 och 60 lux.

Sigma Aura 60 USB är enkel att hantera. Två tryck på den enda knappen för att tända lampan. Med varje ytterligare tryck sedan växlar den mellan tre styrkor: 18, 30 och 60 lux. I det svagaste läget räcker en laddning i upp till tio timmar. På maxläget ger lampan upp efter fyra timmar.

Så lyser Sigma Aura 60 USB

Sigma Aura 60 USB beter sig snarast sofistikerat i jämförelse med de starkaste lamporna i det här testet. Den ger en samlad, rektangulär ljusbild som i det starkaste läget lyser upp vägen cirka 40 meter framåt. Den ljusbilden kompletteras av en smalare ljusstråle, som är riktad horisontellt och alltså lyser upp sådant som rör sig på vägen framför cykeln på upp till 60-70 meters håll.

Samlad ljusbild minskar risken för bländning

Den samlade ljusbilden gör att Sigma Aura 60 USB inte bländar omgivningen på samma sätt som exempelvis lamporna från Lezyne och Magicshine.

Sigma Aura 60 USB vid 18 lux. Avståndet till målet är 40 meter.
Sigma Aura 60 USB vid 30 lux. Avståndet till målet är 40 meter.
Sigma Aura 60 USB vid 60 lux. Avståndet till målet är 40 meter.

Slutsats Sigma Aura 60 USB: Bästa cykellampan i staden

För normala behov i stadsmiljöer är Sigma Aura 60 USB en av de bästa cykellamporna på marknaden. Lampan ger en samlad ljusbild som gör att det går att undvika bländande ljus, samtidigt som ljusstyrkan räcker väl till för att kunna passera mörka områden på ett säkert sätt i normal hastighet.

5 kommentarer

Lägg till din →

[…] Om du cyklar i skogen eller andra miljöer där du behöver mycket ljus, men inte vill tömma kontot på onödigt mycket pengar, är Magicshine MS-602 1000/MJ 900B ett av de bästa alternativen på marknaden. Lampan ger ett starkt ljus med lagom stor spridning – dock med uppenbar bländrisk – och det separata, kraftiga batteriet gör att du kan köra lampan på full effekt i över två timmar. Om du däremot bara är ute efter en smidig lampa för cykelpendlingen blir du förmodligen mer nöjd med en allt-i-ett-lampa som dessutom inte bländar, som Sigma Aura 60 USB. […]

Jag skulle välja en starkare lampa faktiskt. Inte för att det är nödvändigt, utan för att jag gillar att se bra. Särskilt när det går fort. Vad jag gillar med Auran är att den inte lyser ”uppåt” som många andra lampor, utan har en ljusbild som inte bländar andra.

Lämna ett svar