Test: Hövding 3 istället för cykelhjälm

Hövding är cykelhjälmen för dig som inte gillar hjälm. (Eftersom det inte är någon hjälm.) Vi har testat den och konstaterar att den är ett riktigt bra alternativ till hjälm, men att den dessvärre inte fungerar för alla hjälmvägrare.

Specifikationer Hövding 3

Produkt: Airbag för cyklister
Vikt: 800 g
Batteritid: 15 timmar
Storleksjustering: Med hjälp av BOA (steglöst)
Anslutning för laddning: USB-C (kabel medföljer, ej laddare)
Anslutning för app: Bluetooth
App: Kan registrera användning, cyklad tid, larma anhöriga vid olycka

{{CODE1}}

Skyddar bättre än cykelhjälm

Den svenska uppfinningen torde vid det här laget vara tämligen välkänd, men för säkerhet skull: Hövding är en airbag som bärs runt halsen. När du faller med cykeln utlöses airbagen och bildar ögonblickligen ett skydd runt huvudet som är avsevärt bättre än det du får av en konventionell hjälm.

Så ser teorin ut och så fungerar även Hövding i praktiken, av allt att döma. Visserligen är det inte ovanligt med fall där skyddet löst ut utan att det varit fråga om någon olyckssituation, men oss veterligen har det aldrig hänt att skyddet inte löst ut när det verkligen inträffat en olycka.

Enligt en undersökning genomförd på Stanford-universitet är Hövding åtta gånger säkrare jämfört med en konventionell cykelhjälm.

När vi nu testar Hövding 3 fokuserar vi därför inte på just detta, huruvida anordningen förmår skydda som den ska. Den stora fråga är snarast komfort och användbarhet. För vem är Hövding? Hur stor skillnad gör den i vardagen?

Att använda Hövding

Det känns onekligen lite klaustrofobiskt att lägga Hövding runt halsen och stänga den med dragkedjan framtill. Även om anordningen är tämligen diskret med tanke på vad den är kapabel till – att på en tiondels sekund blåsa upp en airbag runt ditt huvud – är den långt ifrån omärklig.

Till en början känner jag mig alltså aningen instängd och fångad, och tankarna går till elektronisk fotboja à la Kriminalvården. Och sedan, måste jag erkänna, blir jag lätt nervös när jag aktiverar Hövding och den piper till som bekräftelse. Nu har jag apterat bomben, tänker jag och greppar styret med stor försiktighet.

Hövding aktiveras genom att knäppa en flärp på framsidan.

Snart rullar jag de första meterna utan hjälm på huvudet, men likväl med ett fullgott huvudskydd. En lätt känsla av skuld uppstår och jag hoppas att ingen av föräldrarna till barnens klasskamrater ser mig.

Begränsad rörelsefrihet i framåtlutad position

Men den första allvarliga reflexionen var att min rörelsefrihet begränsades allvarligt. Jag kunde inte höja huvudet för att se rakt fram på ett bekvämt sätt. Bakhuvudet hindrades helt enkelt av Hövding-kragen. Genom att försiktigt putta den en aning bakåt – så långt ryggsäcken jag bar tillät – kunde jag till slut få till ett läge för huvudet som gjorde att det överhuvudtaget blev möjligt att cykla. Men det var inte bekvämt och jag hade just då mycket svårt att begripa fördelen med Hövding.

Eller rättare sagt, jag insåg ögonblickligen att jag inte alls hör till Hövdings målgrupp. Det här huvudskyddet är avsett för cyklister som inte lutar sig framåt på sin cykel. Cyklister som trampar kortare sträckor (eller längre om de får hjälp av en elmotor) i upprätt ställning.

Jag fortsatte min färd, med öppet sinne och en förhoppning om att jag ändå skulle få en aha-upplevelse av Hövding under den timme resan skulle ta.

Det inträffade aldrig.

Skönt att slippa hjälmen trots allt

När jag väl var framme och tog av mig kragen upplevde jag däremot en oväntad om än begränsad glädje. Jag insåg jag att Hövding givit mig en frihet som jag inte hade räknat med. Nämligen friheten det innebär att slippa hjälmens tryck runt huvudet, även om det normalt inte brukar störa mig påtagligt under färden. Det är lite som fläktljudet på kontoret – man märker det inte förrän det tystnar.

Hövding-hjälm 1-0 alltså.

Storleken justeras med en så kallad BOA-ratt på insidan av Hövding.

En annan fördel som slog mig redan innan jag gav mig av på jungfrufärden var friheten att kunna välja mössa! Med hjälm är jag tvungen att använda en tunn mössa som visserligen fungerar ned till måttligt kalla temperaturer, men som aldrig är särskilt skön. Jag föredrar lite kraftigare mössor, helt enkelt. Och en sådan kan jag bära även på cykeln, med en Hövding runt halsen.

Tyngden hos Hövding inget problem

En Hövding är avgjort tyngre än en ordinär cykelhjälm. Kragen väger 800 gram, som ett nästan fullt ordinärt mjölkpaket alltså. Det är ingen oansenlig vikt. Däremot märks den faktiskt inte särskilt mycket när du bär kragen runt halsen. Förmodligen för att det mesta av vikten ligger i enheten på baksidan av kragen, som vilar mellan skulderbladen. Observera att upplevelsen av vikten inte ska jämföras med hur det känns att bära en lika tung hjälm, eftersom den senare sitter på huvudet och bärs upp av nackmusklerna.

Appen larmar vid olycka

En av nyheterna hos denna den tredje versionen av Hövding är appen. Även om du som jag börjar tröttna på alla appar är den som hör till Hövding faktiskt hyggligt smart och nyttig. Dess största förtjänst är att varsko utvalda kontakter om du skulle råka ut för en olycka – när Hövding löser ut alltså.

Utöver den nödfunktionen samlar appen också uppgifter om hur du använder Hövding, hur långt du cyklar och hur länge den är aktiverad. Jag har för all del svårt att se nyttan av den informationen. För att fortsätta på temat onödig-men-kanske-intressant-information går det att se motsvarande uppgifter för samtliga Hövding 3-hjälmar. I skrivande stund har det exempelvis genomförts 16582 cykelturer där de 4383 cyklisterna har skyddats av en Hövding 3, under en tid av 3531 timmar och 17 minuter. Och – också enligt appen – har detta inneburit CO2-besparingar på närmare 12 ton.

Hövding måste laddas

Lampan i botten av huvudenheten på Hövding talar om hur mycket kapacitet batteriet har kvar. Vid fast sken finns mer än 50 procents laddning kvar. När lampan blinkar har den mellan 20 och 50 procents laddning och vid lägre kapacitet än så lyser lampan rött.

Hövding går på batteri och måste därför laddas. En USB-laddning ska räcka till cirka 15 timmars användning, och batteriet tar cirka 2 timmar att ladda.

Ett engångsskydd – men täckt av hemförsäkring

Hövding 3 är en engångsprodukt. När den löst ut är den förbrukad och ska kastas i återvinningen, i behållaren för elektronik. Om huvudskyddet löst ut av misstag, alltså i en situation som inte är en olycka eller ett fall, får du en ny av Hövding. Detta gäller enligt tillverkaren under två år efter inköpsdatum.

Om den istället löst ut till följd av en olycka behöver du köpa en ny. De flesta hemförsäkringar täcker dock denna kostnad. Vid köp får du erbjudande om att teckna en tilläggsförsäkring som gör att du även kan slippa självrisken vid ett försäkringsärende.

Hövding 3
Dragkedjan kan vara lite pillig att stänga med handskbeklädda händer. Men flärpen som aktiverar Hövding 3 klickar på plats nästan av sig självt, med god hjälp av magneter.

Omdöme Hövding 3

Det blir ingen Hövding 3 för mig, men det innebär inte att huvudskyddet inte är bra eller att produkten i övrigt inte håller måttet.
För dig som cyklar i en upprätt sittställning och inte vill använda hjälm är Hövding 3 inte bara ett fullgott utan faktiskt bättre alternativ till cykelhjälm. Den ger inte bara ett bättre skydd än en sådan utan kan även varsko andra när du råkar ut för en olycka.
Samtidigt har Hövding 3 uppenbara nackdelar (varm på sommaren, begränsar i somliga fall huvudrörelser) och den passar inte alla.

{{CODE1}}

Lämna ett svar