Vinterdäcksångest

Inför varje vinter når jag samma beslut: inga vinterdäck på cykeln i år! Det blir för segt och tungt. Den här vintern cyklar jag utan dubbar!

Så faller snön. Jag cyklar. Det går bra, lite snö under hjulen är inga problem ens för ett finmönstrat sommardäck. Det går kanske inte alltid att köra lika fort. Men jag är nöjd med mitt val att låta de tunga, grovmönstrade däcken hänga kvar i förrådet.

Så smälter snön. Fortfarande inga problem. Slask är skitigt och blött, men knappast halt. I vart fall inte halt på det sättet att dubbar skulle hjälpa. Jag funderar på att eventuellt montera stänkskärmar, och vissa år har jag gjort det. Men cyklar vidare på mina lättrullande sommardäck, segerviss. Jag är på väg att vinna över vintern på ren beslutsamhet.

Så fryser slasket.

Nästa morgon rullar jag på dubbdäck. När isen ligger i vågor på väg ut till närmaste sopsaltade cykelbana finns det inga alternativ. Dubbdäck är det enda som gör färden någorlunda trygg.

Jag befarar att proceduren ovan kommer att upprepas även denna vinter.

En fördel med min skepsis inför dubbdäck är att jag prövat det mesta. Många dubbar, få dubbar. Fint mönster, grovt mönster. Bara dubbdäck fram. På Cykel.guru har jag samlat mina erfarenheter och byggt på med lite ny kunskap: läs guiden till rätt dubbdäck.

 

Lämna ett svar