Cykelkraft-grundare säljer cykeldäck på nätet – erbjuder 1500 modeller

Under våren – oklart exakt när på grund av rådande Coronasituation – öppnar en ny, svensk nätbutik – inriktad på cykeldäck. Butiken heter Tooorch.com och två av grundarna, Christoffer Tyrefors och Torkel Hallander, startade och drev tidigare Cykelkraft.se, som nyligen gick i konkurs. Den tredje mannen bakom satsningen är Jonas Bygghammar. Vi frågade dem om deras nya initiativ.

Hur kommer det sig att ni startar en butik för bara cykeldäck? 
– Visionen som också hade varit drivkraften bakom Cykelkraft fanns kvar hos oss när vi inte längre kunde driva den verksamheten vidare: att vara en riktigt bra kompis till cyklisterna. Jag tror bestämt att det finns två typer av butiker för en cyklist idag: en tysk spelare med enormt brett sortiment och låga priser, men med låg servicegrad och väldigt o-svenskt sortiment – och på andra kanten finns det små lokala butiker med enormt hög servicegrad och lokala sortiment, men med smala sortiment och höga priser.

– Cykelkraft ville vara precis mitt emellan dessa, dvs. enormt brett sortiment till riktigt bra priser, men med lokal feeling och amazing kundservice. Nu vill vi göra det igen, men utan växtvärk. Därför börjar vi med en smal nisch, och innan vi är absolut bäst i världen på det ska vi inte utöka med något annat.

– Att det blev just däck är helt enkelt eftersom det är den produkt en cyklist handlar oftast, och för att det är en av de krångligaste produkterna att köpa – det är med andra ord där vi kan hjälpa till mest.

Varför ska cyklister köpa däck av er?
– Dels har vi det bredaste sortimentet i Sverige, dels har vi de lägsta priserna. Men framförallt gör vi det enklare att köpa cykeldäck online än någon annan. Vet du hur Addix Speedgrip skiljer sig från Addix Speed? Eller vet du vilket av de 26 punkteringskydd som finns på marknaden som skyddar mest? Då behöver du inte oss. Men för alla andra så lägger vi enormt mycket tid och kärlek på att ta bort ”what the fuck-moments” och istället göra cykelbranschens stundtals obegripliga lingo begriplig.

Hur viktiga är cykeldäck egentligen? Är det inte bara de värsta nördarna som bryr sig?
– Det kanske är de värsta nördarna som bryr sig, men alla borde bry sig! Steg ett är att ha välpumpade däck. Ställ dig på Götgatan i Stockholm en kvart så kommer du se hundratals cyklister som sliter i onödan för att de inte pumpat däcken ordentligt.

– Men när de väl är pumpade så gör kvalitetsdäck en enorm skillnad för hur enkelt och roligt det är att cykla. Lägger man till hur trist det är med punktering (det vill säga hur viktigt det är med bra punkteringsskydd) och elcyklarnas framfart (det vill säga köp däck som är rekommenderade för elcyklar) så inser man snabbt hur pass mycket folk sliter enbart på grund av att de har dåliga eller gamla däck – eller ännu värre: däck som är tillverkade för helt annan cykling än den du utövar.

Hur stort sortiment?
– Vi lanserar ju i dagarna och hittills har vi ungefär 1500 däckmodeller och kanske 100 slangmodeller. Vår idé är väldigt enkel: vi bestämmer inte vad kunderna vill ha, utan det bestämmer kunderna. Därför är planen ännu enklare: vi säljer allt från alla. De flesta däck tillverkas i fjärran östern, så ledtiderna är några månader och med det sagt tar det helt enkelt några månader innan vi har fullt sortiment – men redan nu har vi definitivt något för den absoluta majoriteten av cyklister.

Finns något för den som inte har så tjock plånbok?
– Ja, verkligen! Det sista vi är är elitister. Ärligt sagt brinner jag mer för den med en älskad Skeppshult Natur från 2005 som tycker att den börjat rulla lite dåligt än oss mtb-cyklister som ska byta däck oftare än kalsonger.

– Vi har förvisso de häftigaste nydanande produkterna som vinner priser på obskyra tyska cykelmässor, men vi har också de enklare märkena i sortimentet – och dessutom har vi vår egna produktion av enkla, billiga – men hållbara – däck på väg hem från Asien.

– Faktum är att Biltema förmodligen är Sveriges största cykeldäcksbutik, så vi fokuserar minst lika mycket på att göra något bra för den kunden som vi gör för kunden som annars handlar i butiker där man bär vita handskar på lackade golv.

När öppnar butiken?
– Förhoppningen är att öppna under vecka 12. Corona-viruset har gjort att några leverantörer för våra tekniska stödsystem inte är riktigt lika responsiva som vanligt, men vi själva är i princip 100 procent redo att börja leverera kvalitetsdäck till riktigt bra priser.

Lämna ett svar