Test: Hur bra är cykeldatorn Wahoo Elemnt Bolt?

Med en Wahool Elemnt Bolt på styret behöver du aldrig tveka om hur snabbt du kör, hur långt du har kört, hur många höjdmeter du tagit och … Kort sagt, med en Wahoo Elemnt Bolt på hojen har du alltid full koll på fler aspekter av din cykling än du möjligen visste att du behövde känna till.

Den lilla cykeldatorn har hyllats av cykeltidningar, cykelsajter och inte minst cyklister. Och det av goda skäl. Wahoo Elemnt Bolt är enkel att använda, har fler funktioner än de flesta behöver, är robust och har ett förvånansvärt lågt pris.

Monteringen på styret är snygg och formen gör att den påverkar luftmotståndet minimalt – om den monteras vågrätt .

Även om cykeldatorer kanske gör mest ”nytta” för den som tränar målmedvetet noterar jag en växande efterfrågan på den typen av funktioner även hos vardagscyklister. I mitt flöde förekommer inte sällan bilder på cykeldatordisplayer, med stolta kommentarer om maxhastighet för dagen eller cyklad distans.

Möjligen är detta en konsekvens av det ökande antalet elcyklar på vägarna. Hos elcyklar ingår ju mer eller mindre avancerade cykeldatorer i motorsystemet.

Oavsett om du tränar eller cykelpendlar vågar jag mig på förutsägelsen att du skulle uppskatta att veta hur snabbt du cyklar eller har cyklat under turen, hur långt och hur många höjdmeter du har klarat av. Det stärker måhända sinnet och ökar motivationen, åtminstone hos mig.

Info från Prisjakt

Specifikation Wahoo Elemnt Bolt

  • Presentation: Nio fält på sida, välj antal synliga fält med knappar
  • Bestäm hur information ska visas via appen
  • Anslutningar: ANT+, Bluetooth och wifi
  • Laddar automatiskt upp senaste turen till exempelvis Strava
  • Monokrom bildskärm
  • Skärmstorlek: 56 mm diagonalt
  • Vikt: 60 g
  • Batteritid: 15 tim
  • Inmatning: Tre knappar på framsidan, två på sidan och en för av och på. Ej tryckkänslig skärm.

GPS gör installationen enkel

Wahoo Elemnt Bolt använder ingen extern sensor för att mäta fart och sträcka. I stället förlitar den sig på gps för detta. Därför kräver cykeldatorn ingen installation utöver monteringen av fästet på styret. En annan fördel som de gps-baserade mätningarna av sträcka ger är att du utan vidare kan använda din Elemnt Bolt på vilken annan cykel som helst.

Att ingen installation krävs är för all del en sanning med modifikation. Innan du börjar använda din Wahoo Elemnt Bolt behöver du ta fram din mobil, ladda ned Wahoo-appen och skapa ett konto. Det hela går tämligen smidigt och tar inte många minuter. I appen anger du också vilka andra appar och tjänster som ska få tillgång till Wahoo-mätningar och rapporter över genomförda rundor.

Att använda Wahoo Elemnt Bolt

Vrid fast datorn i sitt fäste på styret, tryck en gång på vänstra sidoknappen och vänta. Och vänta. Och vänta en liten stund till. Elemnt Bolt tar ungefär en minut på sig att starta och hitta gps-signalen. Det är i längsta laget, men möjligen vänjer man sig. Jag gör det inte, utan irriterar mig varje gång på att det tar så lång tid innan den lilla datorn är redo.

När den väl är igång är manicken däremot enkel att sköta och dra nytta av. Med tre knappar i nederkant, två på högersidan och en på vänstersidan styr du datorn, eller rättare vad den ska visa och hur den ska göra det. Vill du se all tillgänglig fakta, inklusive antal cyklade höjdmeter och puls (kräver tillbehör)? Eller bara de viktigaste – kanske hastighet och sträcka? Du väljer enkelt med några tryck på en av knapparna.

I appen går det att skräddarsy vilken information som ska visas i de olika lägena, och i vilken ordning.

Bristfällig navigering

En av styrkorna hos Wahoo Elemnt Bolt är den långa batteritiden på upp till 15 timmar. Men rimligen är detta också indirekt ett skäl till datorns enda verkligt svaga punkt: bildskärmen. Den är monokrom, har en upplösning på blygsamma 320 x 240 punkter och en mycket enkel grafik. Det är förvisso specifikationer som ger en låg effektförbrukning. Men kartbilden som visas är inte mer än skapligt begriplig. Jag betraktar den snarare som en indikation av vart jag är på väg en än tydlig presentation av min rörelse i geografin. Jag ser när jag avviker från en inlagd rutt, men inte exakt på vilket sätt och hur jag ska köra för att hitta tillbaka till rutten.

Kartan är rudimentär och liten. Du kan zooma i kartan, men inte flytta kartbilden i sid- och höjdled.

Jag skulle alltså aldrig ge mig ut på okända vägar eller i okänd terräng utan min telefon och tillhörande kartapp, även om jag har hört talas om cyklister som utan tveksamheter använder Elemnt Bolt som enda navigeringshjälpmedel.

Anslut externa sensorer och appar

Elemnt Bolt fungerar smidigt tillsammans med populära tränings- eller navigeringsappar som Strava och Komoot, främst genom att information om träningsrundor eller rutter automatiskt kan synkroniseras mellan datorn och appen. Bolt har även stöd för Strava Live Segments.

Sensorer som effekt- och kadensmätare går att ansluta via såväl ANT+ som Bluetooth. Bolt fungerar också tillsammans med elektroniska växelsystem som Shimano Di2 och SRAM Etap.

Sammanfattning Wahoo Elemnt Bolt

Wahoo Elemnt Bolt är enkel att använda. Den är robust, vädertålig och har funktioner som kan göra såväl vardagscyklingen som träningscyklingen både roligare och effektivare. Ett särskilt plus får den också för den smarta, snygga och aerodynamiskt fördelaktiga formen och monteringen på styret. Om du är ute efter en cykeldator ska du definitivt sätta upp denna på din urvalslista.

Lämna ett svar